13.4.2015

Renkaidenvaihtorumba Osa:kevät

Muistan elävästi, kun istuin pikkupoikana kuvassa vasemmalla olevan auton takapenkillä ja annoin elämän viedä. Auto oli niin tilava, että sen sisällä mahtui seisomaan, ja sen nahkaisella takapenkillä pötköttämään pitkin pituuttaan.

Auton merkkiä en muista. Kuva on hieman epätarkka, sillä se on osasuurennos kuvasta, joka on otettu ihmisistä. Autot ovat kuvassa taka-alalla. Ennen kuvattiin kanssaihmisiä, sukulaisia ja muuta porukkaa, jotka hymyilevät yhä tänään mustavalkoisena kuvaajalle, iso-osa tuntemattomina.

Vanhoihin valokuviin on hyvä kerätä tietoja vielä kun tietolähteet ovat elossa. Kuvat säilyvät, tieto katoaa... Hämmästelen aina sitä, kuinka hyvin kauan sitten otetut mustavalkokuvat ovat säilyneet.

Kevytmetallivanteet eivät ole nimensä veroisia.

Kun ostaa kevytmetallivanteet, niin luulisi saavansa kevyet vanteet; Noup. Kevytmetallivanteita nostellessa autoon tietää, että kevyt sanaa käytetään liian kevyesti. Puoli kiloa kevytjuustoakaan ei  oikeasti paina vähemmän kuin puoli kiloa tavallista juustoa. Meille myydään kevyttä mielikuvana jostain, joka on meille muka hyväksi. Ja kun sitä halutaan tehostaa, niin kevyt käännetään amerikaksi; Light!

Kevytmetallivanteet eivät ole kenenkään selälle hyväksi!

Kun on tottunut siihen, että auton alla on renkaat eikä mitkään kumiliuskat, niin rengassetille tulee väistämättä kokoa. Pitää ostaa riittävän iso auto jo pelkästään siksi, että saa roudattua renkaat kaksi kertaa vuodessa jonnekin, jossa joku vaihtaa ne päittäin alla olevien kanssa korvausta vastaan.

Peltivanteiden aikaan jaksoi vielä nostaa renkaat varastosta ja vaihtaa ne itse. Nyt, kun alla on kevytmetallia, voimat uupuvat jo nostelussa.

Pikkupoika-ajasta maailma on kutistunut ja taakat kasvaneet. Mies ei mahdu pieneen autoon, eikä jaksa vaihtaa ison auton renkaita.

Kevytmetallivanteiden pultit tulee jälkikiristää n. sadan kilometrin ajon jälkeen. Ainakin olisi hyvä tarkistaa, ettei ne ole löystyneet.

Turvallista ja hiljaista matkaa ensi talveen!

ChiliPark 2015