26.4.2015

Muumimukit 01 - 10


Oli varmaan jo iltapäivä eräänä elokuun lopun päivänä kun Muumipeikko ja hänen äitinsä saapuivat suuren metsän sisimpiin sopukoihin. Siellä oli aivan hiljaista, ja puitten alla oli niin varjoisaa kuin hämärä olisi jo laskeutunut... He olivat näet etsimässä mukavaa lämpöistä paikkaa, ja johon rakentaa talo ja ryömiä siihen sisään ennen talven tuloa".

Näin alkaa Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja - Muumit ja suuri tuhotulva.

Muumit asuivat kaakeliuuneissa. Muumipeikon isä halusi levottomana muuttaa kaakeliuunista toiseen, eikä viihtynyt oikein missään. Sitten isä hävisi. Hattivatit olivat narranneet hänet mukaansa. Muumipappa lähti mykkien fallossymbolien matkaan,  jättäen lapsensa ja tämän äidin.

Nyt hylätty perhe etsi pimeässä metsässä talvisijaa.


Myöhemmin Muumimamma ja Muumipeikko pelastavat Muumipapan marabuherran avulla tuhotulvan alta puusta, jossa tämä valitti surkeaa kohtaloaan.


Muumimammalla oli papalta kysyttävää:

- Kuinka sinä jaksat?
- Oletko vilustunut?
- Missä olet ollut kaiken aikaa?
- Oliko rakentamasi talo oikein hieno?
- Ajattelitko meitä usein?

1953 Tove Jansson teki seitsemän vuoden sopimuksen Associated Newspapersin kanssa. 1954 Muumipeikko ilmestyi sarjakuvana ensimmäisen kerran The Evening News -lehdessä. Sarjakuvat eivät saaneet käsitellä uskontoa, politiikkaa eikä kuningashuonetta.

Sarjakuvien teko suurilevikkiseen päivälehteen kävi raskaaksi. Tove otti avukseen pikkuveljensä Lars'n. Lars kirjoitti tarinat ja Tove piirsi ne. Lopulta Lars alkoi tehdä sarjakuvaa yksin.

Tove kirjoitti ja piirsi sarjaa 1954–1959. Ensimmäinen kokonaan Larsin piirtämä sarjakuva ilmestyi 1960. Lars jatkoi Muumipeikko-sarjakuvan tekoa 15 vuotta.

Sarjakuvaa julkaistiin yli 40 maassa, 120 lehdessä ja 26 kielellä. Sillä oli päivittäin noin 20 miljoonaa lukijaa. Muumipeikko on kaikkien aikojen suosituin ja menestynein suomalainen sarjakuva.

Moomin mug green
1990-93 Muki vihreä = Moomin mug green

Arabia valmisti muumiaiheisia astioita jo 50-60 luvun taitteessa. Kai Franckin Teema-sarjan mukiin perustuva muumibuumi sai alkunsa 1990 julkaistuista sarjakuva-aiheisista mukeista. Kuvitukset löytyvät joko alkuperäisistä muumikirjoista tai sarjakuvista

Moomin mug blue
1990-96 Sininen = Moomin mug blue

Niiskuneiti ei ole muumi, vaan nimensä mukaisesti niisku. Niiskut ovat keltaisia ja vaihtavat hermostuessaan väriä. Niiskuilla on hiukset. Muumipeikko tapasi Niiskuneidin ensimmäisen kerran palatessaan retkeltä, jonka tarkoituksena oli käydä kysymässä vuorella asuvilta astrologeilta pyrstötähdestä.

Muumipeikko löysi Niiskuneidin kultaisen nilkkarenkaan vuorelta, ja alkaa uneksimaan renkaan omistajasta. Niiskuneidin jäätyä kiinni myrkkypensaaseen, kuulee Muumipeikko tämän avunhuudot ja pelastaa ritarillisesti Niiskuneidin pulasta linkkuveitsellään.

Moomin mug rosa
1990-93 Roosa = Moomin mug rosa

Kai Franck Suunnitteli Teema-sarjan Arabialle 1954. Yrityskauppojen myötä Teema-sarja siirtyi Iittalalle, poikkeuksena Muumimukit, joita myydään edelleen Arabia brändillä. Nykyisin sekä Arabia, että Iittala ovat Fiskarsin tuotenimikkeitä, brändejä. Iso-osa tuotannosta on siirretty sijoittajayhtiö omistuksien myötä halpatuotantomaihin, Kiinaan, Thaimaahan etc.

Moomin mug yellow
1990-96 Keltainen = Moomin mug yellow

Kertomuksessa "Muumipapan urotyöt" Muumipappa kirjoittaa lapsuudestaan. Hänet on jätetty sateisena päivänä paperipussissa sanomalehteen käärittynä Hemulin pitämän lastenkodin portaille. Lastenkodissa kuri oli kova. Muumipappa karkaa sieltä tullakseen joksikin suureksi.

Moomin mug dark blue
1991-99 Tummansininen = Moomin mug dark blue

Moomin mug dark green
1991-96 Tummanvihreä = Moomin mug dark green

Nuuskamuikkunen on seikkailija, joka viihtyy hyvin yksinäänkin. Hän käyttää vanhoja vaatteita, vihreää hattua, takkia ja keltaista kaulahuivia. Asuu teltassa joen rannalla aivan Muumitalon lähellä. Nuuskamuikkusen sanotaan muistuttavan Tove Janssonin miesystävää Atos Wirtasta.

Moomin mug dark yellow
1991-96 Tumma keltainen = Moomin mug dark yellow

Myy on kreikkalaisten aakkosten 12. kirjain (μ). Sitä käytettiin mikronin tunnuksena (nykyään μm). Pikku Myy on muumilaakson pienin asukas. Pikku Myyn äiti on Mymmeli.

Moomin mug dark rosa
1991-99 Tumma roosa = Moomin mug dark rosa

Moomin mug boy
1992-97 Muumimuki - poika = Moomin mug - boy

Juhannusaattona mikroskooppisen pienenä syntynyt Pikku Myy sanoo asiat suoraan, eikä välitä mitä muut hänestä ajattelevat. On kova puremaan, varsinkin niitä jotka ovat ilkeitä.Tai sitten puremisen ilosta.

Moomin mug girl
1992-97 Muumimuki - tyttö = Moomin mug - girl
Ei ole sattumaa, että muumimukeista on tullut suosittu keräilykohde. Brändiä on rakennettu taitavasti, mm. valmistamalla rajattuja eriä. Näin muumimukeista on saatu kiinnostava keräilyaihe.

©2015 ChiliPark

Arabia, Moomin mug, Muumimuki, Muumit, Moomin, Tove Jansson
Piirustukset ja sarjakuvat © Moomin Characters ™