5.3.2012

Paineita kattilassa

En ole ikinä ymmärtänyt psykologisissa testeissä käytettäviä musteläiskiä. Näkeekö joku niissä ihan oikeasti jotain. Itse en ole nähnyt niissä ikinä mitään.

Aamulla kun kömpelyyttäni tönäisin ruokapöytää, johon olin juuri asettanut täyden kahvikupin, ilmestyi pöydällä olevaan liinaan tälläinen kuvio.

Mitä näet tässä?
Nyt ainakin tiedän miten niitä tehdään.

Osaan valmistaa ruokaa. Silloin kun muisti vielä pelasi, tein sitä useammin. Ruskeasta kastikkeesta piti tulla aina oikean ruskeaa, eikä siinä saanut olla mustia, tai yleensä mitään kokkareita. Niin se on minulle opetettu, ja se on mennyt selkärankaan. Täydellisyyden tavoittelu on ruoanlaitossa mielestäni kaiken A&O. Vaikkei siihen ikinä pääsisikään.

Nyt olen välineruoanlaittaja.

Kovin monimutkaisten ruokaohjeiden seuraaminen on vähän hakusessa. Aina tuppaa unohtumaan jotain. Siksi pysyttelen suosiolla helpommissa ruokalajeissa.

Huomasin vajavaisuuteni kun tein vuosia sitten Jouluspesiaaliksi suklaakakun. Kolmesta kakusta, joista kaikista oli varmaan unohtunut jotain, sain koottua yhden. Ihan hyvän makuisen. Sille, vuoasta irtoamattomalle toffeelle ja räjähtävälle simalle nauretaan yhä. Yrittänyttä ei laiteta.

Karjalan paisti on maailman helpoin ruoka valmistaa. Yleensä olen valmistanut sen valurautapadassa, uunissa, 4-5 tuntia. Nyt hankin sitä varten Ikeasta painekattilan "Tillkött". Kattila on koristanut keittiötä kuukausia, sillä pelkään painekattiloita. Jokin aika sitten valmistin sillä ensimmäisen "karjalan paistin", enkä kadu ostostani.

Tänään kattilalle koitti toinen kerta joutua paineeseen.


Lihat ruskistetaan ja laitetaan kattilaan. Sekaan pari sipulia, valkosipulia ja muutama kuivattu chili. Big Jim on chili, jonka kuivaaminen on helppoa, ja siitä tulee patoihin mukava polte. Suolaa ja mustapippureita.


Kuumaa vettä kattilaan niin, että lihat peittyvät. Kattilassa on merkki miniminestemäärälle, mutta en sitä noudattanut. Pääasia että kattilassa on muutama desi nestettä.


Kattila paineistetaan täydellä teholla, ja kun sen venttiili alkaa pihistä paineita ulos, niin lieden säädin asetetaan ykköselle. 50 minuutissa on karjalan paisti valmis. Ja lihasta tulee todella maukasta.


Tällä kertaa ei unohtunut muuta kuin pippurit.

 ChiliPark 2012