15.3.2012

Jättisipuli itää

Jättisipuli on isokokoinen ja miedon makuinen, suippokaulainen ruokasipuli. Kasvattaminen on saanut alkunsa Iso-Britanniassa. Harrastajaviljelijät kilpailevat mahdollisimman suuren sipulin kasvattamisessa. Ennätyssipulin tiedetään painaneen noin 3,5 kiloa.

Jättisipulin kehityskaari idusta täyskasvuiseksi sipuliksi kestää jopa puoli vuotta. Idätykset on siksi aloitettava hyvissä ajoin, mielummin jo tammi- helmikuussa. Myöhemminkin ehtii, sipulit eivät vain ehdi kasvaa täyteen kokoonsa. Keskenkasvuisinakin ne ovat kuitenkin täysin saman makuisia kuin täyskasvuiset.

Jättisipulin siemenet muistuttavat mikrohiilipaloja. Ei uskoisi että niistä kasvaa jotain.

Jättisipulin siemeniä
Sipulin idut ovat yksisirkkaisia. Ensin pinnalle ilmestyy vihreä lenkki, joka kasvaa muutaman sentin mittaiseksi.

Jättisipulin itu
Lenkistä muodostuu jousipyssymäinen kaari.

Jättisipulin itukaari
Kaaren jännite pakottaa sirkkalehden ulos siemenkuoresta.

Sirkkalehdet irtoavat siemenkuoresta
Tässä vaiheessa kasvualusta tulee pitää jatkuvasti kosteana. Hetkellinenkin kuivuus saa sirkkalehden kuivumaan ja taimi kuolee. Kun juuristo on kehittynyt, ei taimi ole enää niin herkkä.

Jättisipulit itää pluggboxissa
Jättisipulin kasvuaika pitkä, vähintään 7-8 kk. Esikasvatus helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 20- 25°C.  Voidaan  kylvää  myöhemminkin,  mutta koko jää pienemmäksi. Kun taimet ovat itäneet, ne siirretään viileämpään (mielellään alle 20 asteeseen), ilmavaan ja valoisaan paikkaan. Istutetaan ulos ilmojen lämmettyä karaistuna lämpimään, multavaan ja ravinnerikkaaseen paikkaan, pH 7-7,5. 

Taimiväli 20-25 cm. Jos taimet ovat kasvaneet liian pitkiksi, lehtiä voi typistää. Istutussyvyyden pitäisi olla suurin piirtein entinen. Syvään istutus aiheuttaa sipulin venymisen pitkänomaiseksi. Kestää kuivaa, mutta sato on suurempi, jos kuivina kausina kastellaan.
 
Käyttö: Jättisipuli korjataan kesän lopussa vihreänä ja kuorettomana. Sitä käytetään tuoreena vihanneksena salaateissa ja valmistetaan lämpimiä ruokia. Herkullinen! Säilyy 0-1 asteessa pari, kolme kuukautta.

ChiliPark 2012