1.3.2020

You say Tomato I say Tomaatti

20.02.2020
Chilin siemenet olivat itäneet jo helmikuun ensimmäisenä päivänä. Vasta kolmen viikon kuluttua sain istutettua ne Rootmasteriin, laiskuuttani. Idätyslautalla idut pysyivät sirkkalehtisinä, joten niiden siirrossa kasvualustaan pitäisi olla innokkaampi.

Rootmaster on kätevä, mutta kallis taimenkasvatuslaatikko. Se on altakasteleva, mutta kasteluveden lisääminen melko pieneen vesitilaan on minulle arvoitus. Mistään ei näe onko vesitilassa vettä, ja jos on, niin kuinka paljon.

Toinen taimilaatikko on Pluggbox.


Pluggboxin multatila/taimi on verrattain pieni, joten pidempiaikaiselle juurikasvulle, jonka chilit tarvitsevat, ei Pluggboxissa riitä pitkäksi aikaa tila. Nämä ovat tietysti tottumuskysymyksiä. Ilman tällaisia laatikoitakin pärjää, jugurttipurkein tai muutoin. Kompaktit laatikot ovat kyllä käteviä, jos on vaikka tarve ottaa joksikin aikaa kasvatuksensa mukaan vaikkapa mökille.

29.02.2020
29.02.2020
Ranskasta tilaamani tomaatinsiemenet löytyivät viime viikolla postilaatikosta. Tilaan siemenet tietyiltä kauppiailta, jotka tiedän luotettavaksi. Jos googlettaa "tomate de charme 74", löytää eBay kauppiaan, joka on erikoistunut tomaatteihin. Kympillä kun ostaa selviää postikuluitta. Kympillä löytyi seitsemän lajiketta, ja kaupan päälle saa vielä yhden.


Muistan ajan, jolloin taimimullat olivat lähinnä hiekkaa. Nyt löytyy kaikilta multapussittajilta tuotteita, joihin on lisätty ammattiviljelijöiden käyttämiä rohtoja. Ei tarvitse itse sekoitella mitään.

Sienijuuret eli mykorritsat ovat kasvin kanssa symbioottisessa vuorovaikutuksessa elävän sienen ja kasvin omien juurien muodostamia rakenteita. Sienijuuren on osoitettu parantavan kasvin vastustuskykyä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan. Mykorritsa mahdollistaa paremmin kasvuun lähtevät ja vastustuskykyisemmät taimet ja kasvit.

Gliocladium catenulatum -sieni on eristetty suomalaisesta viljelysmaasta. Kasvualustaan lisättynä se asuttaa kasvien juuret ja estää tauteja aiheuttavia mikrobeja iskeytymästä juuriin. Sen kasvitauteja torjuva vaikutus perustuu hyperparatismiin. Kasvualustassa se kasvattaa rihmastoa, joka kiertyy tauteja aiheuttavan mikrobin ympärille. Gliocladium tuottaa lisäksi entsyymejä, jotka tuhoavat tautimikrobeja ja estävät niiden kasvun.

Sammal sitoo itseensä vettä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaan. Sammal vähentää ylikastelun vaaraa, lisää multaan hyvää rakennetta ja on antimikrobinen, eli torjuu haitallisten eliöiden ja homeiden kasvua.

Mykorritsan käyttö on hyvä aloittaa heti ensimmäisessä kasvualustassa. Multapaakku tulee pitää siirroissa isompaan astiaan ehjänä, sienirihmastoa rikkomatta.


Tomaatit kasvatan aluksi Pluggboxissa. Tomaattien osalta Pluggboxin etu on sen pieni istutustila. Kun tomaattien juuret eivät pääse kasvamaan valtoimenaan, niiden kasvu pysyy maltillisena. Isoon astiaan istutettaessa kasvu saattaa venähtää hetkessä hujopiksi. Tomaatit ovat nopeakasvuisia, sitten kun on kasvun aika.


Tilasin ranskalaiselta seitsemän lajikkeen siemeniä, koska Plugboxissa on seitsemän riviä. Näistä jalostuvat ne yksilöt jotka menevät ilotaloon, tai patiolle ulkokasvatukseen. Loput menevät joko jakoon tai kompostiin.

Ostin huonostivoivalle huonekasville kasvualustaksi Seramis savirouhetta. Pistin kunkin rivin päähän yhden lokeron tätä rouhetta. Kokeilen, onko savirouheessa mahdollista kasvattaa vesiviljelytaimia.

ChiliPark 2020

2 kommenttia:

  1. Hyvässä vauhdissahan sinulla chilintaimet ovat. Saman kokoisia minullakin ovat useimmat. Kasvatan lisäksi muutamaa aikaista lajiketta, että saan satoa jo keväällä. Ne tulivat taimelle joulukuun lopulla.
    Mikäli näin oikein, tomaateissasi on mukana Boney MM, hyvin varhainen venäläinen lajike. Olen muutamana vuotena kasvatellut sitä parvekkeella hyvin tuloksin ja nytkin niitä on pari kasvamassa.

    VastaaPoista
  2. Huomasin tomaateissa saman kun luin sun blogia. Kasvihuoneeseen mahtuu pari lajiketta, joten pyysin ranskalaiselta siemenkauppiaalta patiolle ulkokasvatukseen sopivia, Boney MM tuli sen toiveen mukaan. Taitaa mukana olla muitakin kylmemmän kestäviä venäläisiä lajikkeita...

    VastaaPoista