19.2.2020

Sauna, Sisu ja Saunaremontti vol.1

kiuas

Mondexin kiuas on tarjonnut makoisat löylyt viitisentoista vuotta.


Kun pesin saunaa pienellä painepesurilla totesin, että vuolukivikiukaan etuseinän kivet ovat pahasti rapautuneet, ja niissä oli isoja halkeamia. Mikään ei ole ikuista...
kiuas

Vastaavan kiukaan uusinta ohjainpaketteineen kustantaisi tonnin, joten on ehkä aika kokeilla jotain muuta. Mondexiin liitettävä "kauko-ohjain" on ihan toimiva, mutta ei niin käyttäjäystävälliseksi kehitetty kuin vaikkapa Harvian vastaava.
lauteet

Saunaan lauteet ovat mallia "rakennusliike", eli halvimmat mitä löytyy. Vain banaanilaatikkolauteet tulisi ehkä halvemmiksi. Painepesun jäljiltä lauteet ovat kuin uudet, mutta aika yksikertaisen tylsät. Olen itse modannut niihin kaksi istumapaikkaa lämpökäsitellystä, vaihtamalla muutaman laudan.

Nyt kun kiuas menee vaihtoon, on hyvä aika päivittää myös saunan lauteet.

Kun ei ole ollut tarvis, en ole tietoinen saunalauteiden hinnoista, tai mistään muustakaan niihin liittyvästä. On kuin pystymetsään kävelisi. Tarjontaa tuntuu olevan laidasta laitaan.

kiuas

Olen pyytänyt tarjoukset saunan lauteista useammalta toimittajalta. Tarkoituksena on vaihtaa alalauteet lähes koko löylyhuoneen pinta-alan peittäväksi, johon kiuas integroidaan läpiviennillä. Ylälauteista tulee kaarevat, mikä näin pienessä saunassa vähentää hieman istuintilaa, mutta riittää kahdelle hyvin.


Valaistus on tarkoitus hoitaa kuituvalaisimella. Sellaisella, jonka projektori voidaan asentaa saunatilaan, eikä sitä tarvitse viedä läpiviennillä kuivaan tilaan.

Asunto-osakeyhtiölaki 4 luku 7 §
Osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuus omasta kunnossapitotyöstä

Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.


Tässä on syy, että pyrimme pitämään saunaremontin kurissa. Seinän paneelit ovat ihan hyvässä kunnossa, joten niiden vaihtaminen on turhaa. Jos lähtisimme paneloimaan seiniä, pitäisi siitä lain mukaan ilmoittaa taloyhtiölle.

Paneelin ja seinän välissä on alumiinipaperi, joka voidaan tulkita löylytilassa "vedeneristimenä". Paneeleita vaihdettaessa alumiinipaperi tulee vaihtaa. Silloin remontista tulee tehdä ilmoitus, sillä alumiinipaperi eristää kosteuden osakkaan ja asuntoyhtiön vastuualueista. Ja isännöitsijä kiittää laskulla...

kiuas
Mondexin ohjaimessa on epäkohtana se, että se ei ohita kiukaassa olevia säätimiä lainkaan. Vaikkakin etäohjaimessa on kello kiukaan varoaikaa varten, pitää varoaika säätää kiukaassa olevasta kellosta erikseen. Jos kiukaassa oleva kello on pysähtynyt, ei etäohjain käynnistä kiuasta. Joka kolmannen saunomisen jälkeen pitää muistaa pyllistellä säätämään kiukaan varoaikakelloa.

ChiliPark 2020

4 kommenttia:

 1. Moi,

  Meilläkin on tarkoitus päivittää sauna. Minkä firman lauteet valitsit? Kuinka paljon on pienen löylyhuoneen budjetti? Itse laskin että koko hommaan kuluisi 5000-10000 euroa seinien vaihdolla.

  VastaaPoista
 2. Ehkäpä tuo, että varoaikakello puuttuu, voisi olla helppo muistaa myös jos laittaa pienen muistion lähistölle joka on usein näkyvissä. Meillä myös saunan remontointi edessä ja minulla olisi haaveissa saunan lasiseinä. Hieman vielä vaihtoehtoja kartoitellaan, remontin aika on sitten keväämmällä. Hyvältä näyttää teidän oma!

  VastaaPoista
 3. Meillä on saunaremontti menossa, muutamat sähkötyöt vielä tulee tehdä ja viimeiset asennukset, sitten olisi valmista. Meillä aikaisemmin oli melko vaalea sauna, mutta nyt siitä tehtiin tummempi. En ole kuullutkaan, että on kiukaita ilman säätimiä, ja ohjaus tapahtuu erikseen kellosta.

  VastaaPoista
 4. Siistin näköistä. Ihanat väritkin. Tuo saunaremontti on meillä semmoinen, jota on viivytelty parikin vuotta. Nyt mietin, että jos sen saisi ennen joulua valmiiksi, niin olisi oikein kiva. Jotain kilpailutusta täytyisi varmasti tehdä. https://www.kirjalansaneerauspalvelu.fi/kuvagalleria

  VastaaPoista