23.3.2020

Ulvova Mylläri

Matty kaurahiutaleet, Strömsbergin Mylly
En ole puuromiehiä, mutta kun siihen hommaan lähdin, paneuduin asiaan pieteetillä; kunnioituksella vanhaan. Puuro on ikivanha juttu, jonka kiire on pilannut. Kun käytettävissä oleva aika on varattu, joskus jopa epäolennaiselle, on elintarviketuottajat kehittäneet tuotteensa tähän ajattomaan aikakauteen. Puurohiutaleista on tullut pikapuurohiutaleita, teollista höttöä.

Höyryttämättömät kaurahiutaleet, Strömsbergin Mylly
Kaura sisältää tyydyttymätöntä rasvaa, joten niitä höyrytetään säilyvyyden parantamiseksi. Höyryttäminen kadottaa kauran maun. Puuro ei maistu miltään, joten siihen on pakko lisätä sokeria, hilloa tai marjoja. Höytyttämättömistä kaurahiutaleista vamistettu puuro maistuu ilman lisukkeitakin.

Kauramanna, Strömsbergin Mylly
Kauramanna; ennen kauran hiutalointia erilleen otetut kaurarakeet, joiden sekaan on lisätty vehnäjauhatuksen yhteydessä erotetut karkeat ydinrakeet eli mannasuurimot.

Puuro yhdelle:
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl kauramannaa
ripaus suolaa (mitä se sitten tarkoittaakin)
3,5 dl vettä
1 dl vanhan ajan täysmaito (homogenomaton)

Hiutaleet kiehautetaan vedessä. Puuroon lisätään maito ja sitä haudutetaan pienellä lämmöllä välillä sekoittaen 10-20 min. Thats It!

Homogenoinnilla estetään maitorasvan nouseminen maidon pinnalle, maitoon saadaan tasainen suutuntuma. 60-asteiseksi lämmitetty maito johdetaan korkealla paineella kapean homogenointipään läpi, jolloin maidon rasvapalloset pilkkoutuvat pienemmiksi.

Homogenoimattomassa täysmaidossa pilkkoutumaton rasva on näkyvillä, kuten raakamaidossa.

Spelt hiutale, hernejauho, Strömsbergin Mylly

Meitä kehotetaan aina suosimaan suomalaista työtä ja pienyrittäjiä. Itse käytän FaceBookin Reko ryhmää; tuotteet tilataan suoraan tuottajilta, ja ne toimitetaan sekä rahastetaan sovitussa paikassa.

ChiliPark 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti