VUOKALEIPÄ
5 dl vettä1 pss kuivahiivaa
1 dl kauraleseitä/-hiutaleita
1 dl sämpyläjauhoja
1-2 rkl siirappia
2 tl suolaa
n. 5-8 dl vehnäjauhoja
- Voitele vuoka voilla (silikonivuoka)
- Mittaa n. 40 asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, kauraleseet, kuivahiiva ja sämpyläjauhot.
- Anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
- Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan ja jätä kohoamisvara. Kohota vielä liinan alla n. 30 minuuttia.
- Paista uunin alatasolla 250 asteessa n. 25-30 minuuttia.
Aina ajoittain innostun leivän leipomisesta. Oikea leipä tehdään juuresta, mutta sen elättäminen on työlästä, varsinkaan jos leipomisinnostus on harvasyklistä. Kuivahiivalla saa aikaiseksi ihan syötävän leivän. Taikinaan lisään mitä sattuu; hernejauhetta, erilaisia siemeniä, spelttijauhoa etc.
Tämä vuokaleipäohje perustuu ns. esitaikinaan. Parhaan esitaikinan saa kohottamalla sen yön yli jääkaapissa, mutta huoneenlämmössäkin nopeasti kohotettu toimii.
Silikonivuoka on leivän paistossa ihan paras. Jos haluaa voidella sen, pitää muistaa voidella se voilla, öljy heikentää leivän nousemista, sillä öljy on raskasta. Leipä on valmiiksi paistunutta kun sen sisälämpötila lähentelee sataa, 98 astetta on ihan OK.
02.04.2020 |
03.04.2020 |
03.04.2020 |
49 tomaatintainta on edelleen varastokasvatuksessa Pluggboxissa. Ne tarvitsevat nyt vettä niin useasti, että alkaa olla korkea aika siirtää ne maitopurkkeihin. Tomaatintaimet ovat siitä kiitollisia, että ne kasvattavat nopeasti varrestaan juuria, joten ne voi karsia ja istuttaa niin, että ainoastaan taimen latva jää näkyviin.
ChiliPark 2020
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti