3.4.2020

Hei me leivotaan


VUOKALEIPÄ

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kauraleseitä/-hiutaleita
1 dl sämpyläjauhoja
1-2 rkl siirappia
2 tl suolaa
n. 5-8 dl vehnäjauhoja

- Voitele vuoka voilla (silikonivuoka)
- Mittaa n. 40 asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, kauraleseet,  kuivahiiva ja sämpyläjauhot.
- Anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
- Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan ja jätä kohoamisvara. Kohota vielä liinan alla n. 30 minuuttia.
- Paista uunin alatasolla 250 asteessa n. 25-30 minuuttia.

Aina ajoittain innostun leivän leipomisesta. Oikea leipä tehdään juuresta, mutta sen elättäminen on työlästä, varsinkaan jos leipomisinnostus on harvasyklistä. Kuivahiivalla saa aikaiseksi ihan syötävän leivän. Taikinaan lisään mitä sattuu; hernejauhetta, erilaisia siemeniä, spelttijauhoa etc.

Tämä vuokaleipäohje perustuu ns. esitaikinaan. Parhaan esitaikinan saa kohottamalla sen yön yli jääkaapissa, mutta huoneenlämmössäkin nopeasti kohotettu toimii.

Silikonivuoka on leivän paistossa ihan paras. Jos haluaa voidella sen, pitää muistaa voidella se voilla, öljy heikentää leivän nousemista, sillä öljy on raskasta. Leipä on valmiiksi paistunutta kun sen sisälämpötila lähentelee sataa, 98 astetta on ihan OK.

02.04.2020
Isompiin purkkeihin siirretyt chilit kasvavat kovaa vauhtia, kun pienissä jugurttipurkeissa olevien kasvu on pysähtynyt varastointikasvuun, ne vievät vähän tilaa. Olen joskus varoitellut liian isosta taimimäärästä. Kerralla ei kannata kasvattaa kämppää täyteen, sataa lajiketta. Siinä menee ennen pitkään hermot...

03.04.2020
Kaikki taimet kukkivat ja kukat pysyvät hyvin kiinni. Pohjoisikkunan vähäiseen valoon on ollut pakko lisätä keinovaloa päivänvalolampuin.

03.04.2020

49 tomaatintainta on edelleen varastokasvatuksessa Pluggboxissa. Ne tarvitsevat nyt vettä niin useasti, että alkaa olla korkea aika siirtää ne maitopurkkeihin. Tomaatintaimet ovat siitä kiitollisia, että ne kasvattavat nopeasti varrestaan juuria, joten ne voi karsia ja istuttaa niin, että ainoastaan taimen latva jää näkyviin.

ChiliPark 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti