20.4.2020

Kasteluallas, Self-watering box

kasteluallas

Olen hankkinut kaikki kesän kasvatuksiin tarvittavat tykötarpeet hyvissä ajoin, ettei tarvitse lähteä puutarhaliikkeiden ruuhka-aikaan liikkeelle. Perinteisesti puutarhaliikkeissä pahin ruuhka alkaa äitienpäivä viikonloppuna +- viikko. Nyt kun talvea ei käytännössä pääkaupunkiseudulla ollut tuntuu siltä, että kevät on pitkällä ja ruuhka voi ajoittua jo tulevaan viikonloppuun, jos on aurinkoisia päiviä.

Olin kahden vaiheella; ryhdynkö väkertämään jotain tee se itse viritelmiä, vaiko ostan valmista. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, ihan vain laiskuuttani.

Kasteluallas toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.

kasteluallas

Nyt kastelualtaat saavat toimia taimien säilytysalustoina, joissa niitä on helppo siirtää auringon liikkeiden mukaan. Tomaatit tuntuvat kaipaavan eniten auringonvaloa, joten siirrellään niitä sitten, ihan vain ajankuluksi...

kasteluallas

Kasvihuonekurkut viihtyvät hyvin eteläikkunalla. Ne osaavat kääntää itse suuret lehtensä kohti vähäistäkin valoa ja hyödyntää sen paremmin. Chilejä ja tomaatteja täytyy välillä vähän auttaa.

kasteluallas
15.04.2020
Chilit kuluttavat aikaansa pohjoisikkunalla keinovalossa. Päivänvalolamput ovat osoittaneet tehonsa. Parissa päivässä chilit kuroivat reilun kymmenen sentin korotuksen kiinni. Tätä kirjoittaessa ne ovat kasvattaneet lehtensä jo putkivalaisimien yli.

chilin kasvatus
13.04.2020/15.04.2020
Seuraavaksi siirrän loput varataimet suurempiin kasvupurkkeihin.

chilin kasvatus

Varataimien vähäinen kasteluvesilannoitus näkyy niiden lehtien väreissä. Parin desin jugurttipurkissa olevia taimia on hankala lannoittaa oikein, joten olen jättänyt ne veden varaan. Siirron uusiin multiin pitäisi piristää niitä nopeasti.

chilin kasvatus

Ankeudesta huolimatta varataimiin on jäänyt toisesta kukinnasta kukkia kiinni.

chilin kasvatus

Toisaalta epäonnistumisia on ollut runsaasti. Kukkimaan opettelu vie aikansa...

airam kasvilamppu

Kukintaa voisi säädellä valaistuksella, mutta en ole katsonut aiheelliseksi puuttua kovin siihen. Käytän esikasvatuksessa vaatimatonta kalustoa; Ikean Växer lamppua, jota ei enää näytä olevan myynnissä, yhtä Airamin isoa kasvilamppua ja kolmea päivänvaloputkea. Näitä kaikkia pitkällä valaisuajalla. Airamin lamppu lisää selvästi kukintahalukkuutta, muut tukevat lähinnä hyvää taimikasvua.

kasteluallas
15.04.2020
Etummaisena oleva taimi kävi viikon päivät eteläikkunalla. Se jäi siellä muutaman sentin kasvusta keinovalon alla olevista jälkeen. Tällä hetkellä päivänvalolamput ajavat vielä auringonvalon ohi. Lähiaikoina auringovalo vie kuitenkin voiton.

ChiliPark 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti