14.4.2020

Kasvihuonekurkku


Kasvihuonekurkku on yksivuotinen ruohovartinen vihanneskasvi, jolla on rehevä, paljon vettä kuluttava kasvusto. Kasvutapa on köynnösmäinen ja lehtihangoista kasvaa kärhiä, joiden avulla kasvi kiipeää.

Beit Alpha

Salaattikurkku. Mehukas ja rapea lajike tuorekäyttöön ja säilöntään. Tuottaa 17-20 cm pitkiä, tummanvihreitä kurkkuja. Tuottaa satoa pitkään. Avomaalle ja kasvihuoneeseen. Esikasvatus sisällä. Istutetaan ulos karaistuksen jälkeen yöpakkasten loputtua. Poista kasvupiste 5-7 lehtihaaran kohdalta ja tue sivuversot. Kasvatus lämpimällä paikalla ulkona tai kasvihuoneessa.


Burpless F1 Eary Spring

A prolific and early Spring Burpless (F1) Hybrid Slicing Cucumber producing high yields of slender 12 inch long dark green fruits, with extra crisp and mild white flesh. Best grown upright on a trellis, with support under glass or in a warm sheltered position for the best results.Irtisanoimme viljelypalstan, sen ylläpito kävi liian raskaaksi. Vesiviljely on ainakin tällä erää nähty. Vesiviljelytarvikkeille, sekä palstan hoitoon tarvittaville työkaluille, ei löydy enää käyttöä. Niistä täytyy päästä keväällä eroon. Nyt tilaa on raivattu niin, että saan esikasvatukset Ilotaloon. Kylmät yöt ovat ongelma, siksi Ilotaloon piti virittää jonkinlainen lämmitysjärjestelmä, ja testata sen toimivuus.
Lämpötilavahti

Pidä kotisi lämpimänä. Lämpötilavahdilla voit ohjata esim. erillaisia puhallin ja lämmityslaitteita. Mittaa lämpötilan ja sammuttaa/käynnistää lämmityksen tai puhallinlaitteen.

• Erittäin helppokäyttöinen
• Mittausalue: 5 °C – 30 °C
• Tarkkuus: ±0,5 °C
• Jäätymisvahti
• Säädettävä päälle-/poiskytkentä
• Sisäkäyttöön IP20

Lämpötilavahti ohjaa kahta lämmitintä. IP20 tarkoittaa sitä, ettei vahdissa ole mitään suojausta kosteutta vastaan, mutta Ilotalo on periaatteessa kuiva sisätila. Huonosta suojauksesta johtuen näille on asetettu myyntikielto, mutta silti tämä löytyi erään kaupan hyllyvalikoimista.

Tapausnumero: YNS-20160922-02 Julkaistu 27.2.2017
Vaaran laji: Sähköisku
Lämpötilavahdin pistorasian rakenne ei täytä vaatimuksia. Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan kansainvälisen harmonisoidun standardin IEC 60884 vaatimuksia. Tukesin päätöksellä tuotteelle on asetettu myyntikielto.

Koska tuotteesta ei aiheudu välitöntä vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle, maahantuojaa ei ole velvoitettu keräämään tätä tuotetta pois jälleenmyyjiltä tai loppukäyttäjiltä.


Tällä virityksellä Ilotalon lämpötila pysyy melko tasaisesti kymmenessä asteessa, kun ulkolämpötila on nollassa. Täysillä lämmittimien tehoilla voi päästä korkeampaankin lämpötilaan, mutta siihen ei ole vielä tarvetta, Ilotalossa kun ei ole lämpöä kaipaavia asukkaita.


Kasvikurkun taimet alkoivat väsyä Rootmasterissa, joten niiden siirto väljempään kasvuastiaan tuli ajankohtaiseksi. Hyvien kokemusten saatelemana tyhjensin loput savirouheet kurkkupurkkien pohjalle. Niiden sitoma kosteus houkuttelee juuret kasvamaan pohjalle tehokkaasti.

rootmaster

Kurkuntaimien väsyminen johtui osittain kastelijan väsymisestä. Pieni juuritila vähäisellä multamäärällä vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Juurimassa ylitti multamassan.

rootmaster

Kurkuntaimien hento varsi aiheuttaa, ainakin minulle, aina päänvaivaa. Pelkoni on, että katkaisen tai litistän putikimaisen varren irti juuristaan. Nyt kaikki sujui kuitenkin hyvin.


Eteläikkunoiden ainoalla vapaalla tilalla alkaa olla ahdasta. Eteläikkuna ei vielä ole optimaalinen kasvatuspaikka, mutta jatkuvasti lisääntyvä päivänvaloaika muuttaa tilanteen nopeasti. Nyt eteläikkunan kasvatit saavat vielä pärjätä ilman keinovaloa.


Kurkut oli pakko laittaa välitilaan, jossa kylmä ikkuna ja lämmin patteri karaisee niitä, toivottavasti. Ainakin vielä näyttää siltä, että ne viihtyvät välitilassa hyvin.

chilin kasvatus
13.04.2020
Pohjoisikkunalla keinovalossa kasvavat chilit voivat vähän liiankin hyvin. Niiden kasvuvauhti päivänvalolamppujen alla on hieman liian kova. Muutamassa päivässä ne saavuttavat nostetut lamput ja lamppuja pitää nostaa lisää.

chilin kasvatus
13.04.2020
Pieniin jugurttipurkkeihin varataimiksi jätetyt chilit pysyvät pysähtyneessä tilassa, joskin nekin kukkivat melko runsaasti. Niiden kukat eivät kuitenkaan pysy kiinni. Näin on kuitenkin hyvä.

ChiliPark 2020

2 kommenttia:

  1. No siinä on varsin havainnollinen opetuskuva ruukun koon vaikutuksesta. Ovathan nuo varataimet saman ikäisiä kuin isommissa ruukuissa olevat?

    VastaaPoista
  2. Moi, Kaikki chilintaimet on samaan aikaan kylvetty. Aika helposti saa oikea-aikaisella ruukunvaihdolla ja jonkinlaisella keinovalaistuksella kasvua aikaan. Vievät vain aika paljon tilaa, siksi olen liikkeellä matalalla profiililla. Tsemppiä Tampereelle!

    VastaaPoista