31.7.2015

Hapan kirsikka

Kun kävimme viljelypalstalla, totesimme että luonnonkasvit ovat saamassa meistä niskalenkin. Rikkakasvienkin kitkemisellä on rajansa! Perunat, lantut, punajuuret, porkkanat ja sipulit saavat kasvaa oman onnensa nojassa. Aika moni muukin palstaviljelijä on päätynyt samaan ratkaisuun. Antaa kaikkien kasvien kasvaa...

On uskomatonta, kuinka hyvällä kastelulla jotkut luonnonkasvit voivat kasvaa puolimetrisiksi muutamassa päivässä, ja siinä vieressä jalostetut puutarhakasvit kituvat. Edes perunat eivät kuki, vaikka ne pistettiin ajoissa maahan.

Kaikille muille rikkakasveille vielä pärjäisi, mutta peltokorte on kova vastus. Sen juuret ulottuvat tosi syvälle maahan, eikä niitä tahdo saada kaivettua sieltä ylös. Leuto talvi ja märkä kesä on riehaannuttanut peltokortteen ilmiömäiseen kasvuun.

Pihalla kaikki on järjestyksessä. Olen ollut tyytyväinen Bosch'n akkukäyttöiseen trimmeriin. Sillä saa kätevästi siistittyä pienen alueen. Trimmerin vauhdilla pyörivä muoviterä silppuaa leikattavan nurmikon pieneksi, uuden nurmen ravinteeksi.

Maistoin ensimmäisen kypsän kirsikan. Se oli yhtä hapan kuin viime vuonnakin.

Kun ostin varjomorellin kymmenen vuotta sitten, minua neuvottiin olla leikkaamatta sitä. Kielloista huolimatta olen leikannut sen ylipitkiksi kasvaneita oksia armotta, eikä se ole ollut siitä moksiskaan. Leikkaan sen aina silloin, kun ensimmäiset kirsikat kypsyvät. Silloin siitä saa satoa seuraavanakin vuonna.

Pensasmustikan sato ei tänä vuonna ole edellisvuosia vastaava. Patriot kukki todella myöhään, ja harvakukkaisesti. Nyt, kun on vähän huonommat kesäilmat, marjojen kypsyminenkin on hidasta. Voi olla että talvi ehtii ensin.

Ehdin jo leuhkia sillä, että kasvihuone Ilotalon kasvu pysyy kurissa. Yritin kyllä parhaani, annoin kaikkeni, tämän parempaan en vaan nyt pystynyt. Ilotalo on täynnä! Nyt sinne pitää mennä taas nöyränä, lähes konttaamalla.

Tiedän, että tomaattien kasvu pitäisi katkaista ajoissa. Aina kun olen sakset kädessä, näen kasvupisteessä kukkakerran, ja päätän siirtää leikkausta. Vesiviljelyssä kasvu on niin nopeaa, ettei tälläiseen hempeilyyn pienessä kasvihuoneessa olisi varaa.

Jos olisi tilaa, laittaisin niin ison kasvihuoneen että siellä mahtuisi istuskelemaan. Ja kävelemään selkä suorana.

ChiliPark 2015