17.5.2015

Hortensia

Sääennusteet lupaavat pienviljelijälle hyvää. On aika kaivaa viimevuotiset multavarastot esiin. Nämä vien viljelypalstalle savipitoisen maan parannusaineeksi. Siellä mikään ylimääräinen humusaine ei ole liikaa.

Olen hyötykasvimies. Kukkia istutan kun käsky käy, mielummin en. Hyötykasvien kasvatus on tuonut jonkinlaisen perustuntuman kasveihin, joten kukkien istutuksessa olen hyvä työnjohtaja. Hyviä työnjohtajia tarvitaan aina!

Jos sai äitienpäivänä hortensian, niin nyt on korkea aika uudelleenistuttaa se. Hortensian uudelleenistutuksessa ei ole yhdentekevää, minkälaista kasvualustaa käyttää. Hortensian väri ratkaisee sen, mitä sille syötetään.

Sinisen hortensian kasvualusta on pidettävä happamana (pH 4 - 5). Happaman maan lisäksi sininen väri tarvitsee alumiinia. On käytettävä lannoitetta joka sisältää alumiinisulfaattia. Siniset hortensiat ovat hoidollisesti huomattavasti haasteellisempia kuin punaiset.

Punainen väri säilyy hortensiassa, kun vältetään kasvualustassa niitä ominaisuuksia joista kukinnat saavat sinisen värin. Kasvualustaksi valitaan emäksinen (pH >5), kalkkipitoinen multa, ja käytetään kalkkipitoista lannoitetta.

Vesijohtovesi on emäksistä (pH 7-8). Sen käyttö laskee kasvualustan happamuutta, mikä on punaiselle hyvä, mutta siniselle huono.

Punaiselle hortensialle sopiva multa on kalkkipitoinen kukkamulta, siniselle vähäkalkittu/hapan rodomulta.

Viljelypalstalle ostan mullan tarjouslavoilta, ja käytän hevosenlantaa. Sisätilan, parvekkeen ja pation ruukkuistutuksiin on kuitenkin hyvä hankkia parempilaatuista multaa, joka helpottaa omalta osaltaan kasvien hoitoa.

ChiliPark 2015