31.5.2013

Voi voi voikukkaa

Olemme avanneet virallisesti plantaasikautemme. Kylvimme tänään porkkanan, juuripersilijan ja palsternakan. Sunnuntaihin mennessä on tarkoitus kylvää pääosa plantaasille tulevasta repertuaarista.

Säätiedot lupaavat lämmintä Juhannukseen. Nyt on turvallinen aika tehdä kylvöt, mikäli luottaa sääennustuksiin.

Uusi viljelypalstavastaavamme lähetti pienviljelijöille postia:

"Muistuttaisin näinä ihanina kukkivien voikukkien aikoina, että pian nuo rakkaat rikkaruohot siementävät! Oman palstan kitkemisen lisäksi viljelijöiden tulisi huolehtia myös palstojen reunoista ja yhteisistä poluista. (Kuten säännöissä mainitaankin.) Muutamassa päivässä keltaiset pellot muuttuvat valkoisiksi, joten kannattaa käydä palstalla nyt ennen kuin on liian myöhäistä."

Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston hyväksymät säännöt, joihin jokainen viljelijä sitoutuu.

Palstan käyttö ja hoito
Palstaa on viljeltävä ja pidettävä se hoidettuna. Viljely on aloitettava vuosittain toukokuun loppuun mennessä. Kasvit on sijoitettava siten, että ne ovat hoidettavissa palstalta käsin ja että niistä ei aiheudu haittaa muille viljelijöille. Marjapensaiden istutusetäisyys palstan rajasta on vähintään 1,5 metriä. Palstaa saa käyttää yksinomaan viljelyyn. Rikkaruohot on kitkettävä. Viljelyssä ei saa käyttää kemiallisia kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita. Palstalle ei saa tehdä avotulta. Roskien tai muiden jätteiden polttaminen on kielletty.

Viljeltävät kasvit
Palstalla saa kasvattaa muiden hyötykasvien ja kukkien lisäksi enintään 1,5 metrin korkuiseksi kasvavia marjapensaita, mutta ei puita ja puuvartisia ns. koristepensaita. Monivuotiset kasvit on istutettava riittävän etäälle ojista.

Viljelypalsta-alueen vieressä on Helsingin Kaupungin ulkoiluun ja virkistykseen varattu alue.

Ymmärrän kyllä yskän. Poistimme huolellisesti palstaltamme kaikki kahdeksan voikukkaa, juurta jaksain. En halua olla levittämässä suomalaista kauppayrttiä. Yhtä harvoista niistä, joihin luetaan mm. puolukka, mustikka ja vadelma.

Voikukka sisältää A-, B-, C- ja D-vitamiinia. A-vitamiinin lähteenä se on jopa selvästi parempi kuin pinaatti. Se parantaa ruokahalua, lisää haiman ja sapen eritystä.

Säännöt ovat sääntöjä, vaikkakin tehottoman virkakoneiston tuottamia...

ChiliPark 2013Ei kommentteja:

Lähetä kommentti