27.5.2013

Mitä meinaat palstalle kylvää?

Aika usein pienviljelijän perusjuttu palstalla on peruna. Ihmettelen miksi? Hyvälaatuista perunaa saa kaupasta niin edullisesti, ettei sitä juuri kannattaisi viljellä sen suuritöisen istutuksen, multauksen ja ylöskaivuun takia.  Perunanviljely pienviljelyssä on jokin perinnejuttu. Perunaa laariin, jota ei ole. Suuren perunamäärän varastointi vaatii hyvät säilytystilat.

Itse kasvatettu peruna maistuu kuitenkin aina paremmalta kuin ostettu, vaikkei aina maistuisikaan...

Valitsin tämänvuotiseksi perunalajikkeeksi tanskalaisen Danespon jalostaman Solist lajikkeen. Timoa, Van Goghia ja kumppaneita saa kaupasta, miksei kokeilisi jotain uutta.

Isänmaan multiin päätyy Tanskassa jalostettu ja Virossa tuotettu perunalajike.

Olen ollut useana vuotena keltasipulin kanssa vähän kiikun kaakun. Kun emme ole mitään säilö, kuivaa tai pakasta ihmisiä, pitäisi kaiken kasvatettavan olla sellaista mitkä tulee syötyä suoraan maasta.

Olen kasvattanut aikaisemmin siemenistä jättisipuleita. Viime vuoden semiepäonnistuminen palautti keltasipulien pariin.

Sipuli-istukkaita ei jostain syystä myydä pienissä pusseissa. Muhevaisella olisi ollut kappalehintaan istukkaita, mutta parinkymmenen irtoistukkaan hinta olisi ylittänyt pussin hinnan. Syksyllä on taas muovikassillinen sipuleita mätänemässä säilöntäavuttomien keittiössä.

Pitäisi oppia poimimaan palstalta pitkin kesää satoa, eikä pyrkiä maksimoimaan tuottoa syksyyn.

Tämä kesä tulee olemaan juuresvoittoinen. Juurekset tulee syötyä. Jos ei omasta niin muiden toimesta. Olen itse kaikkiruokainen lihansyöjä, ja jätän usein nämä vihannekset muiden herkuiksi. Vanhemmiten olen osittain oppinut niitä syömään.

Lanttu, porkkana, palsternakka, nauris, punajuuri, juuripersilija, mukulaselleri...

Lanttua voi pitää maassa pitkälle syksyyn. Olen tehnyt Jouluksi lanttulaatikon oman maan lantuista.

Kurpitsaa on ihan pakko viljellä. Jos mikään muu ei onnistu, niin kesäkurpitsa ei petä koskaan. Jo Juhannuksena on kesäkurpitsakiintiö kurkkua myöden täysi. Suomen Jättikasvisyhdistyksen sivuilta löytyy todellisia kurpitsankasvattajia. Itse tyydyn kasvattamaan suht pieniä "Halloween" kurpitsoja.

Näiden lisäksi plantaasille tulee kehäkukkia.

Salaatit ja yrtit kasvatan Ilotalossa.

ChiliPark 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti