5.2.2013

Lights Please!

Aloitin kauden chili-idätykset kuun vaihteessa. Tänään laitoin ensimmäiset lautoilla itäneet Pluggboxiin. Voi olla, että patiokasvattajalle ajankohta on vieläkin aikainen. Jos on epävarma idätystaidoistaan, on hyvä aloittaa idätykset pikkuhiljaa. Joskus ne saattavat viedä aikaa.

En ole koskaan ollut kiinnostunut kasvien valaistuksen teknisistä yksityskohdista. Olen käyttänyt eri sekavalosysteemejä, pääasiassa loisteputkia. En aina ymmärrä kierrekanta ESL lamppujen ideaa kasvatuksissa. Miksi pistää loisteputki rullalle, kun tuloksena on kapeakiilainen valolähde?

Tilasin Valotornista taimihyllyyni kolme täysspektristä  14W T5 5800K Bio Vital loisteputkea. Kun kyselin lamppujeni perään, sain tietää ettei Valotornilla ollutkaan toimittaa minulle tilaamiani lamppuja. Toimitus olisi venynyt, joten tartuin tarjoukseen; Valotorni toimittaisi minulle kolme AltaLiten T5 5500K täysspektriputkea välittömästi.

Lamput toimitettiin nopeasti. Loisteputkien tilaamista Itellan välityksellä on turha pelätä. Lamput on pakattu niin, etteivät ne säry kovassakaan käsittelyssä.

Toimitetuista lampuista en löytänyt mitään valmistajamerkintöjä, enkä paljon muutakaan. Valotornin mukaan näitä ei ole myynnissä. Ostin sian säkissä...

Kiinnostukseni heräsi semisti. Petteri Järvisen plogissa, Havaintoja digimaailmasta, on kaksi hyvää postausta lampuista ja niiden värimaailmasta:

Eriväristä valoa: kokeilussa energiansäästölamppuja
Päivänvaloa talvipimeään-hyötyä energiansäästölampuista

Valotornin sivuilta löytyy valaistusmittari:

Testaa valaistus!

Vanha valaistus: 2x Airam 14W T5 830 lämmin  + Biltema 14W T5 3000K

Uusi valaistus: 3x Altalite 14W T5 5500K Täysspektri

ChiliPark 2013