8.7.2012

Elävät verhot

Meneillään on pionien kukinta-aika.

Viikin Gardeniassa on ulkopuutarha, jossa on esillä runsaasti eri pioneja, ruusuja, kärhöjä ja rinnekasveja, sekä japanilaisen maisemataiteilija Kazuo Makiokan suunnittelema japanilainen kivipuutarha Musui-en - Unelma vedestä.

Ruusuja ja pioneja
Rinnekasveja
Musui-en

Jos pesukoneeseen laittaa sukat, niin melko varmasti toinen niistä katoaa. Pesukoneet syövät sukkia. Toinen katoamistemppu tapahtuu taloyhtiöiden ulkoiluvälinevarastoissa. Sinne kun viet polkupyörän, niin takuuvarmasti siitä häviää takarenkaan venttiili. Jos hyvä tuuri käy, niin molemmat.

Lauantai kului mukavasti tyttären hylkäämän pyörän huoltamisessa. Pyörä on seissyt jo jonkin aikaa pihallamme tallansa varassa. Siitä oli renkaat hapertuneet halki, ketjut ruosteessa, ja muutoinkin se oli vähän heikossa hapessa.

Täydellisen huollon jälkeen siitä tuli hyvä kulkupeli, vierasvaraksi. Jos ei joku varasta sitä.

Pienviljelijän alkukesä on ollut yhtä tuskaa. Vaivalla kasvatetut jättiläissipulit söi heti istutuksen jälkeen joku ristiturpa. Olisiko ollut citykani. Niitä ei Viikissä ole paljoa näkynyt. Saman kohtalon kokee todennäköisesti moni muukin plantaasin kasvi, mutta nälkäänsähän syövät.

Toinen vitsaus on ollut yllättävän kylmät yöt. Istutin kurpitsat varmasti takuuaikaan, mutta vielä piti tulla yksi alle kymmenen asteen yö. Se oli kurpitsan taimien surma. Onneksi vaivat ovat kollektiivisia, joten ei tarvitse ottaa niitä henkilökohtaisena epäonnistumisena.

Perunaa, palsternakkaa, porkkanaa ja pinaattia
Patiolla chilit ja tomaatit kasvavat semihyvin. Normivuoden kasvuun ei ole päästy, mikä johtuu varmasti em. kylmistä öistä. Sisällä kasvu on chilien osalta ollut hyvää.

Aji Benitossa on runsaasti raakoja chilejä. Se kypsyttelee niitä yksitellen. Starfish kukkii, mutta Pimenta da Neyde ei tee juuri muuta kuin kasvaa kokoa. Siinä ei ole kukan kukkaa. Kokeilen sen lannoittamisessa ruusulannoitetta, jossa pitäisi olla kukintaa edistäviä ainesosia.

Toinen kukkaongelma löytyy pohjoisikkunalta.

Rocoto ei ole tehnyt pohjoisvalaistuksessa kukan kukkaa, kun vieressä olevat Flexuosumit kukkivat runsaasti. Lisäsin rocotolle muutaman kasvilampun, josko se siitä piristyisi kukkimaan.

Viikon kukka; Shishito

ChiliPark 2012