30.7.2012

Löysä ranne

Kirsikat ovat kypsymässä. Mielestäni tämä aika on kirsikkapuun vuodessa toiseksi upein, kukinnan jälkeen. Puu on täynnä keltaisen ja punaisen eri vivahteisia palloja. Myöhemmin ne muuttuvat tylsän tummanpunaisiksi.

Pensasmustikka on pitänyt sitkeästi raakileensa.

Pensasmustikka kypsyttää marjansa erissä. Muutamassa päivässä osa tertun marjoista kasvattaa kokoa ja sinertyy. Terttu ikäänkuin pulpauttaa kypsät marjat ulos. Nyt ne värjöttelevät vielä nipuissa. Muutama lämmin ja aurinkoinen päivä aloittaa varmasti kypsymisprosessin.

Uskoisin, että pensaista irtoaa tänä vuonna pari ämpärillistä mustikoita.

Kokosin patiolle uuden kaasugrillin.

Amerikkalaiset osaavat valmistaa grillejä. Sen todistaa jo vuosia pihalla, ilman mitään suojaa, kesät ja talvet seissyt pallogrilli. Grillissä ei ole mitään merkkejä Suomen karuista sääoloista. Nämä on tehty kestämään.

Amerikkalaiset osaavat myös pakata tuotteensa asianmukaisesti. Pahvia on käytetty niin runsaasti, että monen vihreän naama vihertyy kun näkee sen tuhlauksen. Jotenkin kunnon pakkaus kuitenkin lisää tuotteen uskottavuutta.

Hyvin pakattu, ja oikeilla pinnotteilla käsitelty tuote on kuitenkin kymmenen kertaa ekologisempi kuin kiinalainen rasvapaperiin kääritty hökötys, joka parin käyttökerran jälkeen makaa ruosteisena pation nurkassa.

Ostin Tammiston Citymarketista kotimaisia chilejä.

Aji Fantasy on suomalaisen kasvattajan kahdesta chililajista risteyttämä chili. Tälläinen kehitystyö on aikaavievää ja vaativaa. Mielestäni tulos on onnistunut. Tulisuus asteikolla 1-10 on 4, eli ei mitenkään extratulinen. Riittävää poltetta kuitenkin löytyy.

Itse en pidä liiasta poltteesta. Siinä pilaa helposti hyvän aterian, jos chilin polte on ainoa mikä ruokailusta jää mieleen. Homejuustolla täytetyt Aji Fantasyt ovat ihan hyvä lisuke grilliateriaan.

Hinta voisi olla hieman edullisempi. Tammiston Citymarketissa 60 g rasia maksoi 5,95 €. 99 euron kilohinta ei houkuttele ihan heti ostamaan, varsinkin kun samassa hyllyssä on kymmenen kertaa edullisempaa bulkkitavaraa ulkomailta. Normikuluttajalle chili on chili. 9,90 vastaan 99 on varmasti aika ratkaiseva tekijä ostopäätöksessä.

Kaupungissa on omat melulähteensä. Ulkona oleva taustahäly on täällä laitakaupungilla jotain 25 dB. Ensimmäinen kerta Lapissa oli aikoinaan hämmentävä kokemus, kun luuli tulleensa kuuroksi.

Joskus asuinympäristöä alkaa terrorisoimaan joku ylimääräisellä äänisaasteella. Meillä se on löysäranteinen moottoripyörän omistaja.

Kun moottoripyörää pitää käynnissä paikallaan viitisen minuuttia, koko ajan kaasua nostaen ja laskien, niin väkisinkin se alkaa tempomaan. Ymmärtäisin kyllä jos kyseessä olisi jokin paritteluriitti, mutta kun ei. ÄnnN, änNN, äNNN tyyppi lähtee vehkeineen sessionsa jälkeen asfaltille.


ChiliPark 2012