31.5.2012

Hellettä ja Hallaa

Kuluva aika on ulkoviljelijälle vaativaa. Päivällä porottaa aurinko, ja yöllä vaanii halla. Toisaalta nyt on hyvä aika totuttaa sisällä keinovalossa kasvaneet kasvit auringonvaloon. Samalla tulee suojattua ne mahdolliselta öiseltä hallalta. Harsolle löytyy nyt käyttöä.

Tottuneena kasvattajana osaan suojella ulos siirrettävät kasvit. Kokeneellekin käy silti joskus vahinkoja. Siirsin pöydän alla majailleen Ebb & Flood vesiviljelyjärjestelmän ulos. Tuuli nosti kaksinkertaisen harson alaosan ylös, ja aurinko pääsi hetkessä polttamaan kahden kasvin alalehdet valkoisiksi. Kannattaa olla erittäin tarkka harsojen kanssa.

Ebb & Flood pihalla
Nostin siirron yhteydessä ravinneliuoksen voimakkuuden ylös. Nyt EC-mittari näyttää 2,7 mS. Lemon Drop ei lähtenyt sisällä toivottuun kasvuun, joten korvasin sen Serranolla. Muutama varjoisa päivä, niin harsot voi poistaa ja päästää kasvit täyteen kasvuvauhtiin.

Pensasmustikka Patriot on herkässä kukkanuppuvaiheessa. Sen harsotin suosiolla, kun lämpötila lähti laskemaan Helsingissä uhkaavasti viime yönä, ja sääasemani alkoi vilkuttaa hallanvaaramerkkiä.
Pihallamme asustaa möhköfantti nämä kevään viimeiset kylmät yöt.

Pensasmustikat hallaharsossa
Goji on kasvanut kovaa vauhtia, mutta ei kuki vielä

Goji-pensas
Neljä vuotta vanha pioni sen sijaan on tehnyt tusinan verran kukkanuppuja. Kukkien määrä lisääntyy muutamalla per vuosi, joten pionin juuri on asettunut hyvin paikalleen.

Pioni
Chileistä on ulkokasvuun totuttelemassa rocotot. Varjoisana päivänä uskallan pitää niitä jo taivasalla. Aurinkoisina siirrän niitä pöydän alle ja aurinkoon säännöllisin välein.

Rocotot ja tomaatit
Yleensä auringon ensisäteille herkkä Lemon Drop tottui yllättävän nopeasti ulkokasviksi, eikä tarvitse enää ylimääräistä suojaa. Se aloitti varovaisen kukinnan.

Lemon Drop
Kirsikan kukinta on pian ohi. Pienikin tuulenpuuska saa kirsikkapuusta pölähtämään lumihiutalemaisia terälehtiä. Muutaman päivän kuluttua piha on niistä valkoisena.

Kirsikan kukinto
Viljelypalsta on rakennusvaiheessa. Perunaksi valitsin tänä vuonna Van Goghin. Mitään muuta emme ole viljelypalstalle vielä kylväneet.

Van Gogh siemenperunat

ChiliPark 2012