14.5.2012

Äitienpäivä

Viljelypalstalla on vesihanat auki. Tosin niitä ei tarvitse kuin saappaiden pesuun, maa on vielä märkää ja mutaista. Jotain kylmänkestävämpiä juttuja voisi jo kylvää, mutta poistimme ainoastaan voikukkia palstalta. Voikukat ovat sitkeitä sissejä. Syksyllä kalkitusta maasta ne saavat voimaa, ja kasvattavat nopeasti porkkanan kokoiset juuret.

Raparperi
Raparperi on ensimmäisiä hyötykasveja, joka aloittaa kasvun jo lumikinosten alla. Nyt siitä saa jo kiisseliainekset. Syksyllä istuttamamme talvivalkosipulit eivät ole heränneet. Syynä varmaan liian märkä maa...

Hätäisimmät ovat tehneet kylvöjä jo monta viikkoa sitten. Vettä istutuksille on saanut, ennen hanojen aukaisua, viljelyalueella olevista kaivoista.

Kaivon pumppu
Aurinkoinen äitienpäivä aiheutti selvää kuhinaa viljelypalstoilla. Yli sadan palstaviljelijän ilmestyminen palstojaan hoitamaan on selvä kesän lähestymisen merkki.

Toinen kesän tulon varmistava tapahtuma on pääskyjen ilmaantuminen. Olin jo viikko sitten näkevinäni ensimmäiset pääskyt, mutta eilen niiden läsnäolo varmistui. Iso parvi pääskyjä rakensi pesiä äänekkäästi rähisten räystään alle.

Kesään kuuluu ehdottomasti grillaus. Hankimme muutama vuosi sitten Weberin pallogrillin, eikä ole tarvinnut katua hankintaa. Hiilellä grillattu maistuu grillatulta. Grilliin saa kätevän hiilien sytytyspiipun, jolla hiilet saa muutaman sytytyspalan avulla hehkumaan puolessa tunnissa.

Pallogrillin ehdoton varuste on tuhkankeräysastia. Tuhkaa tulee paljon. Ilman keräysastiaa se leviäisi ympäriinsä.


Onnistuneen äitienpäivän päätteeksi tulppaanienkin oli hämärän tullen hyvä sulkea itsensä lepoon.

ChiliPark 2012