10.4.2012

Veden ominaisuudet

  Vesiviljely tuo mukanaan asioita, joista en ole kovin hyvin perillä. Veden ominaisuuksien pitäminen kasvulle optimaalisena on ehkä vaikeaselkoisin asia. Veden sähkönjohtavuus/suoloisuus (EC), sekä happamuus (pH), on pidettävä tietyissä tasoissa.

Tätä varten oli hankittava kalustoa lisää. Happamuuden testaukseen on saatavissa liuskoja, jotka värjäytyvät sen mukaan kuinka emäksistä/hapanta vesi on. En ole kovin hyvä pienräpeltämisissä, joten tilasin Kiinasta digitaaliset mittarit. Niillä saan edes jonkinmoisen käsityksen veden ominaisuuksista. Hintaa mittareille tuli a' 7 euroa kappale, postikuluineen.

EC-mittarin sain jo, mutta pH-mittari seilaa vielä maailman valtamerillä. Joskus toimitus Kiinasta saattaa kestää yli kuukauden. Kyselin kyllä jo kerran pH mittarini perään. Vastaukseksi sain sen perinteisen: "Don't worry".

EC-mittari (µS/cm)
Mittarini käyttämä yksikkö on mikrosiemens (µS). Tuhat µS on 1 millisiemens (mS). Tieto siitä, mitä yksikköä mittari näyttää, on oleellisin. Siitä voi muuntaa laskemalla haluamaansa yksikköön.

On olemassa veden johtavuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten lämpötila, mutta jätän ne tässä omaan arvoonsa. Kemistin tasolle en vesiviljelyissäni lähde. Hienoimmissa mittareissa saa säädettyä lämpötila-arvoja ja vaikka mitä, turhaa hifistelyä sanon minä.

Lisäsin veteen lannoitteen laskemani kaavan mukaan. Käytössäni on muutama kilo Kemiran (nyk. Yara) hydroa, sekä salpietaria. Hydroa laitoin gramman per litra, salpietaria puolet siitä.

Pari päivää Ebb & Floodissa olleen lannoittamattoman veden EC oli 314 µS. Lannoitteiden lisäämisen jälkeen se oli 2690 µS, ja tänään 2760 µS. Nousu johtuu todennäköisesti lannoitteiden paremmasta sekoittumisesta, kun vettä on juoksutettu ylös ja alas.

Löysin taulukon, jonka mukaan lannoitus on tällä hetkellä chileille ehkä hieman yläkantissa.


Suolojen toleranssi kasteluvedessä kasviksille
Käynti viljelypalstalla oli positiivinen yllätys. Kevät vie voiton talvesta, ja kohta sinne pääsee mylläämään. Raparperi on jo noussut ylös maasta.

Plantaasi sulaa
Leskenlehtiä lämpimässä purorinteessä

Lähes kaikki itämään laittamani tomaatit ovat itäneet. Joitain mattimyöhäisiä, tai suutareita, on vielä itämättä. Näissäkin on jo ihan riittävästi. Tosin tomaatin taimille löytyy aina halukkaita ottajia.


Jokin aika sitten katkaisemani Galapagoense on haaroittunut hyvin. Tästä saa vielä aikaiseksi hyvän puskan.ChiliPark 2012

1 kommentti:

  1. Meilläkin tuota veden laatua tarkkailtu viimeaikoina. Tuntuu, että se on nimittäin heikentynyt. Olisikin hyvä testata tuo pH. Vedensuodatin ehkä on seuraava hankinta. Meilläkin on noita viljelyitä, niin olisi kiva että kaikki pysyisi kunnossa.

    VastaaPoista