27.6.2015

HelppoHeikin porkkanat

Kun haluaa päästä helpolla, kannattaa mennä siitä missä aita on matalin.

Porkkanansiemenet ovat niin pieniä, että niitä on lähes mahdoton kylvää yksittäin siistiin riviin. Jos sormet ovat paksut, nivelet jäykät ja kylvöilma tuulinen, tulee porkkanarivistä väkisin sekainen ja tuuhea hajarivi-istutus, jota samoin sormin tulee myöhemmin harventaa.

Tähän hätään on siemenkauppias prässännyt siemenet siistiin riviin vessapaperimaisesta materiaalista valmistettuihin liuskoihin.

Epäluuloisina kylvimme puolet nauhalla ja puolet vanhalla menetelmällä. Hajakylvö toimii, nauha ehkä ei. Epäonni piilee itävyysprosentissa, joka saa pienviljelijän keväiset kotikylvötkin täyttämään ikkunalaudat; varmuuden vuoksi on aina idätettävä reilusti yli oman tarpeen, kun itävyydestä ei koskaan tiedä. Eikä sitten raaski heittää ylijäämiä pois. Tämä johtaa kaaokseen, ja lopulta kyllästymiseen.

Porkkananauha on itänyt paikoin heikosti, mikä jättää riviin turhan isoja aukkoja. Tosin vapaan käden kylvön itämisprosentissakaan ei ole kehumista.

Maa-artisokka on nopeakasvuinen ja komea kasvi, jota pitäisi kasvattaa samoin kuin perunaa. Meillä istutusväli on maa-artisokalla tiheä puska, johtuen siitä, ettemme oikein tunne tätä herkkua.

"Miten tahansa sen valmistaakin, niin tuloksena on saastainen paha ilma, joka kiertää vatsassa aiheuttaen kipua ja tuskaa. Siksi se onkin soveliaampi sian ruuaksi kuin ihmisravinnoksi." kasvitieteilijä John Goodyear (1592 -1664)

Maa-artisokka on kotoisin Perusta, kuten peruna.

"Peruna tarvitsee vettä vasta kattilassa"; tarkoittaa sitä, ettei perunaa tarvitse kastella samoin kuin muuta ryytimaata, paitsi kuivina kesinä. Nyt ei ole ollut kuivuutta tarjolla. Peruna on lähtenyt kasvamaan hyvin. Liiallinen vesitarjonta voi kostautua perunan maussa, joten hanat kiinni, kiitos!

Harson alla kasvanut salaatti on puhdasta, eikä siihen ole tuholaiset syöneet reikiä, ainakaan vielä. Olen vältellyt harson käyttämistä turhaan. Salaatti saa jatkaa kasvua harson alla niin kauan kun harso kestää.

Koleasta alkukesästä johtuen kotimaisen mansikan kaupallinen tarjonta on hieman myöhässä. Sen huomaa myös pienviljelijä. Tavallisesti mansikat kypsyvät Juhannukseksi. Nyt ne ovat vielä vihreinä. On rastasverkotuksen aika. Räksät ja keltanokat ovat jo odottamassa apajia.

Punainen sateenkaari-ilmiö idässä auringonlaskun aikaan
ChiliPark 2015