13.6.2013

Syökää sikaa!

Grillatessa olen aina kuulevinani pihallamme asustavan sitkeän kanavanhuksen valittavan; syökää sikaa. Tai vaihtoehtoisesti; syökää siat, en ole varma.

Nyt kun hikinen grillikesä on hengähdystauolla, on hyvä aika vaikkapa puhdistaa grilli, jos sellainen on. Minulla on pihalla kolme, joista yksikään ei ole liikaa. Paitsi silloin kun niitä pitäisi puhdistaa.

Ehdoton suosikkini on Weberin pallogrilli. Voisin luetella monta hyvää syytä olla ostamatta sitä, mutta grillaustuloksessa hiiligrilliä ei voita mikään.

Jenkit osaavat valmistaa kestäviä grillejä joissa on otettu huomioon grillauksen eri nyanssit. Tällä paistaa vaikka kakun, ja kypsentää kinkun. Grilli on ollut monta vuotta kesät talvet ulkona, eikä sitä huomaa. Ulkoisesti se on kuin juuri pakasta vedetty.

Hiilien piippusytytin on hyvä. Uskollisena hilavitkuttimien ystävänä olen hankkinut tähän sähköisen vartaanpyörittäjän. Grillikesän huipentuma on katsella kuinka huonosti sidotun broilerin jalka töksähtää kaksi kertaa minuutissa ritilälle, sähköisesti.

Sytytyspiipussa käytettävät sytytyspalat savuttavat. Pläkällä on parempi käyttää kaasugrilliä. Siinäkin luotan jenkkilään.

Tämäkin grilli on suunniteltu niin, että siinä voi grillata epäsuorasti, mitä lie se sitten tarkoittaakin. Liekinheittimiä on kaksi. Toinen ympyröi grillin reunoja ja toinen sojottaa sen keskellä. Ritilät eivät ole sitä perinteistä valurautaa, jonka ruostumisominaisuutta ei saa pois vaikka kuinka silavoisi.

Tähänkin saa vaikka mitä lisävarusteita. Olen ehtinyt hankkia mystisen savulaatikon, jonka neitsytsavut eivät olleet kummoiset. En suosittelisi tätä vihamiehilleni, sillä tämä on liian helppo käyttää.

Makkaragrillinä on Opalin pieni kaasugrilli. Sillä grillaa pari makkaraa nopeasti, eikä sitä tarvitse tässä tehtävässä koskaan pestä ennen tai jälkeen. Siitepölyaikaan sen ulkoasu on ehkä hieman suttuinen.

Näiden lisäksi on varastossa kaasupolttimolla varustettu muurikka, ja patiopöydän alla Opalin sähkösavustin. Muurikka on jääny vähäisemmälle käytölle, savustuspönttö ei.

Näillä jos ei kesä onnistu, niin ei millään.

ChiliPark 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti