4.5.2020

Jättivadelma


Lopetettuani semimenestyksekkään pienviljelijäurani palstaviljelijänä, otin palstalta talteen kolme jättivadelman tainta. Istutimme ne palstalle viime kesänä, ajatuksena siirtyä marjapensasviljelyyn. Peltokorte alkoi lannistaa pienviljelijää, ja sai lopulta niskalenkin.

jättivadelma

Jättivadelma Glen Ample


Lajikkeen marjat ovat kooltaan lähes kaksinkertaiset muihin lajikkeisiin verrattuna. Marjat ovat pyöreän kartiomaisia ja mehukkaan aromaattisia. Satokausi jatkuu pitkään. Marjojen poiminta on helppoa satoversojen asennon ansiosta. Versot ovat piikittömiä, pystykasvuisia ja elinvoimaisia.
Kukinta: kesä-heinäkuu
Satokausi: heinä-elokuu
Kasvukorkeus: 150-200 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeille: I-III (IV)

jättivadelma

Jättivadelman taimet talvehtivat viljelypalstalla, josta siirsimme ne maaliskuussa pihallemme. Niille antoi tilaa pieni mansikkamaa, joka epäonnistui oravaan. Orava kävi syömässä mansikat sitä mukaan kun ne kypsyivät. Minkäänlaiset verkot tai viritykset eivät pidätelleet oravan makeanhimoa. Tosin sille kelpasi myös happamat kirsikat.

Nyt kevätauringon paisteessa samainen orava ilmestyi taas pihallemme makaamaan pitkin pituuttaan auringon lämmittämälle patiolle. Orava on pienikokoinen, joten luulin sen olevan poikanen. Se oli saman kokoinen koko viime kesän, joten kyseessä on erittäin pienikokoinen aikuinen. Mistä lie tullut...


Mansikan taimet istuin isoon laastipaljuun. Siihen mahdollisesti kasvavat mansikat on helpompi suojata oravaystävämme herkutteluhetkiltä.


Raparperi on varma kevään ilmestys. Nyt, kun talvea ei tullut, on raparperi kasvanut lähes poimittavaksi. Emme ole erityisen suuria raparperinkuluttajia, joten raparperi saa yleensä koristaa pihaa.


Pioni on myös nostanut versonsa näkyviin. Kevät alkaa olla Helsingissä pitkällä.

ChiliPark 2020