11.6.2012

Capsicum Flexuosum, ensimmäinen erä

Capsicum Flexuosum on harvinainen kasvatettava. Sen siemeniä on ollut vaikea saada, ja ne ovat vaikeahkosti itäviä. Suomen Flexuosum kannan kasvun sai aikaiseksi keravalainen chiliharrastaja Bluesman. Häneltä sain yhden marjan, jossa oli kahdeksan siementä.

Idätin niistä viisi kasvia. Kolme siementä käytin idätyskokeiluun. Rouhin ne idätysalustalle lisäravinteeksi.


Idättämäni viisi Flexuosumia ovat nyt kahdessa säiliöruukussa. Niiden ensimmäinen kukinta on juuri päättynyt, ja olen siirtämässä kasveja noin kuukauden kestävään lepoon.

Ensimmäinen kukinta menee chileillä aika usein harjoitteluksi. Kukintoja oli runsaasti, mutta suuri osa ei kehittyt kukkaa pidemmälle. Flexuosum ei ole itsepölytteinen, ja se tarvitsee vähintään kaksi yksilöä ristiinpölytykseen. Pölytys menee pensselihommiksi, joka vaatii vakaata kättä ja hyvää näköä.

Jokainen kukka on käytävä pienellä siveltimellä läpi niin, että eri kasvien kukat ristiinpölyttyvät. Asiaa helpottaa osin se, että kasvit ovat samassa astiassa. Rönsyilevä, pensasmainen kasvu taas vaikeuttaa pölytystä. Isosta puskasta on vaikea saada selvää mikä oksa kuuluu millekin kasville. Siksi olen jakanut kasvit kahteen kasvuastiaan.

Ensimmäinen erä tuotti n. 30-40 marjaa. Flexuosum poikkeaa muista chileistä siinä, että sen hedelmät ovat marjamaisia ja läpikuultavia. Kukintoja on vielä kiinni, joten marjojen määrä voi olla suurempikin. Jo kypsyneessä marjassa näkyy mustia pisteitä sisällä, joten pölytys on ainakin sen osalta onnistunut.Keskustelua Capsicum Flexuosumista ja muista villeistä chileistä, sekä chilien kasvatuksesta yleensä voi seurata Chilifoorumilla.

ChiliPark 2012