15.2.2012

Idusta taimeksi

Kun siemen on itänyt, sen matka taimeksi on puolitiessä. Ensin sen pitää päästä irti siemenkuorestaan (kypärä). Idätysastian kosteus auttaa. Aina kuoriutuminen ei onnistu. Kypärän reunoja voi yrittää leikata vaikkapa kynsileikkureilla varovasti auki. Erittäin tarkkaa puuhaa, jossa on varottava vaurioittamasta itua.

Olen kostein sormin pehmittänyt kuorta ja hitaasti hivuttamalla irroittanut hankalaksi käyneen kypärän. Idusta otetaan tukeva sormiote ihan siitä kypärän ulostuloaukon kohdalta. Liian kaukaa otettu ote saattaa katkaista taimen varren. Joskus sirkkalehtien päät saattavat katketa. Itu jää henkiin, jos sirkkalehtien välissä olevaa kasvupistettä ei vaurioiteta. Sirkkalehtien osittainen tuhoutuminen ei ole kovin iso katastofi.

Kovin hätäisesti ei kypärän irroituspuuhiin kannata lähteä. Kun sirkkalehdet ovat osittain ulkona, on taimen kehitys lähtenyt käyntiin, eikä pieni odottelu haittaa. Liian innokas auttaminen kostautuu yllättävän usein.

Joskus siemenestä ilmestyy esiin pelkkä itujuuri, eikä idätys etene pidemmälle. Tähän saattaa olla syynä siemenessä oleva kehityshäiriö, joka katkaisee kasvun.

Mielestäni itu, joka ei pääse irti kypärästä, on heikkolaatuinen. Itse alan suorittamaan karsintaa jo tässä vaiheessa kovalla kädellä silloin, kun siemeniä on käytettävissä enemmän. Heikko alku saattaa olla heikon jatkon merkki.

Flexuosumin sirkkalehdet vapautuneet siemenkodasta
Yleensä kaikki menee kuitenkin hyvin ja tuloksena on pirteä taimenalku. Alla olevassa kuvassa on sirkkalehtien väliin kasvanut jo ensimmäiset oikeat lehdet.

Yleensä sirkkalehdet kellastuvat ja putoavat melko nopeasti pois. Joskus ne voivat pysyvät taimessa kiinni pitkäänkin.

Pimenta Da Neyde
Idätyslautalla taimen voi antaa kasvaa melko suureksi. Siihen voi antaa kasvaa oikeat lehdet. Sitten niiden on aika siirtyä vaikkapa Pluggbox'iin.

Trepadeira do Werner, Brasileira 3 Lobos, Galapagoense
Pluggbox on 49:lle taimelle tarkoitettu taimenkasvatusalusta, joka on varustettu kastelutilalla ja läpinäkyvällä kannella. Erittäin kätevä laite taimen ensikasvatukseen siinä olevien kasvupaikkojen  pienen koon takia.

Kun lautalla idätetty taimi istutetaan multaan, kannattaa se istuttaa niin syvälle kun voi. Jos varsi on lyhyt, riittää että pinnalle jää pelkät sirkkalehdet. Aina uudelleen istutuksessa on hyvä istuttaa vartta mullan alle mahdollisimman paljon, näin taimi kasvaa tukevammaksi.

Taimia käsitellessä on tärkeää ettei pääjuurta vaurioiteta. Pääjuuren vaurioittaminen hidastaa aina kasvin kehitystä jossain vaiheessa.

Pluggboxissa käyttämääni multaseokseen lisään mykorritsaa sisältävää Bio-Tomaattilannoitetta parantamaan juuriston hyvinvointia.


Taimet led valossa
Pluggboxissa taimi saa kasvaa aika suureksi. Siirto tulee ajankohtaiseksi, kun juuritila tulee täyteen ja taimen kasvu pysähtyy. Kasvun pysähdyttyä tulisi siirto tehdä mahdollisimman pian, näin kasvuketju ei katkea.

Rocoto Red Peruvian
Taimet pluggboxissa
Seuraavana kasvuastiana käytän jogurttipurkkia. Aina kun kasvuastia vaihdetaan, pitäisi juuristoa hieman "pöyhistää", muutoin saattaa käydä niin, että hiusjuuriston kasvu ei lähdekään käyntiin uudessa tilassa.

Flexuosumin taimia jogurttipurkeissa
Kun taimi on kasvanut riittävän suureksi ja juuret ovat selvästi näkyvissä multapaakun reunoilla, siirrän taimet maitopurkkeihin.

Jogurttipurkissa olevan taimen juuret

Taimet maitopurkeissa Rocoto Peru Cusco
Laitan tähän esimerkin omasta istutuskaaviostani maitopurkkiin. Samaa kaavaa voi käyttää muissakin astioissa.


Purkin pohjalle laitan lecasoraa, purkin pohjalle ulottuvat juuret eivät mätäne jos kastelussa tulee virhe. Pohjalle jää vesitasku, johon kasvi kasvattaa vesijuuret. Purkkiin voi tehdä reijät lecasoran ylätasolle. Jos astia on vedenkestävä, voi kastelun suorittaa laittamalla astian vedellä täytettyyn astiaan. Maitotölkit tahtovat kärsiä tästä.

Lecasora ei ole pakollinen. Jos lecasoraa ei laiteta, niin reijät estävät veden kerääntymisen purkin pohjalle, silloin on hyvä käyttää aluslautasta.

Lecasoran päälle laitan kerroksen kasvuturvetta, jonka päälle tulee lannoitetasku. Lannoitteena käytän kompostoitua hevosenlantaa. Myös kanankakka käy.

Lannoitetaskun eristän taimesta kasvuturpeella. Tämä siksi, että taimen juuret saavat vapaasti kasvaa lannoitetaskuun kiinni, eikä taimi mene lannoiteshokkiin. Mitä herkempi kasvi, sen suurempi välimatka lannoitetaskuun.

Lecasora ruukun pinnalla estää kasteluveden haihtumista ja vaikeuttaa harsosääskien munimispuuhia. Ei pakollinen.

Ruukutettuna chili pärjää lähes lannoittamatta yhden kasvukauden tällä kaavalla.

ChiliPark 2012