13.2.2012

Kasvatuksen aloitus

Chilien kasvatus on yhtä helppoa kuin muiden kasvien. Mitään erikoisia välineitä siihen ei tarvitse hankkia.

Siemeniä saa joko muilta harrastajilta, tai sitten ostamalla kaupasta tuoreita chilejä, ja kasvattaa niistä saaduista siemenistä.

On olemassa chilinsiementen myyntiin erikoistuneita kauppiaita, sekä Suomessa että ulkomailla. En lähde suosittelemaan mitään yksittäistä tahoa. Myyjät löytyvät hyvin joko googlettamalla tai eBay:stä. Ainoa siemenkauppa, jota voin suositella lämpimästi, on Alku & Juuri.

Itse hankin chilinsiemeneni ainoastaan luotettavilta harrastajilta ja kauppiailta Suomesta, aika usein tulee ostettua ulkomailta.


Kasvatuksiin tarvitaan multaa ja lannoitteita. Käytetyllä maa-aineksella ei ole kovin suurta merkitystä. Se voi olla ihan hyvin perusmultaa, tai sitten lannoitettua turvetta.

Lannoittamaton turve ei toimi. Itse kasvatan lähes kaikki kasvini kasvuturpeessa, siihen sekoitan 1/4 osan kompostimultaa.

Multaa ja kasvuturvetta myyvissä liikkeissä tulisi olla esillä näytteet säkkien sisällöstä. Itse en koskaan osta sikaa säkissä. Onneksi säkeisssä on usein rikkinäisiä, ja niistä pääsee tutkimaan sisältöä. Tutkimisella tarkoitan haistelua ja hypistelyä. Jos mullassa on epämiellyttävä haju, tai sen rakenne on jauhomaista, se kannattaa jättää suosiolla kauppaan, oli sitten kuinka hyvä tarjous tahansa. "Halvin ei aina ole paras" pätee multakaupassakin.

Kuvassa olevaan Biolanin kasvuturpeeseen en ole täysin tyytyväinen. Sen perusrakenne on liian kevyttä, ts. siinä on liikaa kuitumaisia ainesosia. Siitä saa hyvää sekoittamalla siihen n. neljäsosan hyvää puutarhamultaa. Aika harvoin yleensä löytää juuri itselle sopivaa kasvualustaa, aina niitä joutuu sekoittelemaan keskenään.

Lannoitteista ehdoton suosikkini on kompostoitu hevosenlanta. Aikoinaan sitä valmisti ainoastaan Poni-Haka, tuotenimellä Pollen Paras. Nyt mukaan on lähtenyt muitakin alan toimijoita. Pienen tuottajan Pollen Paras on kuitenkin laatutavaraa, verrattuna näihin isoihin valmistajiin.


Tarvitaan vielä purkkeja ja potteja. Näitä perustaloudessa kannetaan elintarvikepakkauksina kotiin päivittäin; maitopurkkeja, jogurttipurkkeja jne. Ihan mikä tahansa kosteuden kestävä pakkaus on hyödynnettävissä.


Kuvan raejuustopurkeissa on kannet päällä ja kansien sisäpinnassa kosteutta. Ne on otettu kuvaukseen lämpöpatterin päältä, jossa ne ovat idätyskäytössä.

Näillä pääsee jo hyvään alkuun!

ChiliPark 2013