12.2.2012

Kasvattaisiko chilejä?

En muista tarkkaan mistä idea chilien kasvatukseen, jostain se vain lähti. Chilien kasvatuksessa on omat haasteensa, mutta mitenkään ylivoimaisen vaikeaa se ei ole.

Olen kasvattanut chilejä vuodesta 2004.

Alkuun tein saman virheen jonka on tehnyt moni muukin chiliharrastaja, yritin kasvattaa liian montaa lajiketta kerralla. Tuskin kukaan edes tietää kuinka paljon erilaisia chilejä ja niiden risteytyksiä on olemassa. Valinnanvaikeus aiheuttaa ylilyöntejä. Monelta aloittelevalta harrastajalta jääkin tämän virheen takia ensimmäinen vuosi viimeiseksi.

Aikaa myöden opin valitsemaan vain muutaman, kiinnostavalta tuntuvan lajikkeen. Pitäydyin tehdyssä päätöksessä. Opettelin kasvatuksen alkeet juurta jaksain. Less is More.

2006 osallistuin kansainväliseen chilien kasvatuskilpailuun, jossa sijoituin kymmenen parhaan joukkoon. Kilpailuvietti sai paneutumaan kasvatuksen saloihin, ja kokeilemaan miten chilikasvit käyttäytyvät eri tilanteissa.


2007 Osallistuin toisen kerran samaan kilpailuun. Sijoitukseni oli 17. Kasvatuskilpailut ovat raskaita, sillä niissä pitää sitoutua tiettyyn kasviin lähes vuodeksi.


2008 helmikuussa pistin kaikki siihen asti keräämäni chilinsiemenet viiteen kuoreen ja laitoin syntymäpäivänäni liikkeelle ensimmäiset chilisiemenketjukirjeet.

2008 osallistuin jälleen kilpailuun. Nyt olin tehnyt kotiläksyni ja voitin sen. Kilpailun ohessa oli valokuvakilpailu parhaiten arpeutuneesta jalapeñosta, jonka voitti myös suomalainen. Muiden maiden kilpailijat olivat vähän ihmeissään; missä se tälläinen Finland oikein sijaitsee.

2008 Jalapeño Invitation

1. ChiliPark Finland 14.4 cm
2. nealg USA 13.2 cm
3. Charlie Farley UK 13.0 cm
4. chilli-me-red UK 12.6 cm
5. Steffco USA 12.5 cm
6. scoville USA 12.0 cm
7. garyh3 Ireland 12.0 cm
8. Rainbowberry UK 12.0 cm
9. Chiliac Germany 11.8 cm
10. Paranormal Pepper USA 11.5 cmKilpailujen uuvuttamana iski kyllästyminen. Kasvattelin omaksi ilokseni muutamia chilejä ja perehdyin tarkemmin palstaviljelyyn, kotimaisiin hyötykasveihin.

2010 järjestettiin kilpailu pulleimmasta rocotosta, jossa "Chilivaari" Tampereelta tuli kuudenneksi.


Seuratessani Chilivaarin kilpailua kärkisijasta iski jälleen kipinän, ja aloin kasvattamaan aktiivisemmin tomaattien ohella chilejä. Kokeilin muutaman valikoidun chilin kylmänkestävyyttä, tarkoituksena kasvattaa niitä yli talven ulkona. Sain tähän tukea kanadalaisilta harrastajilta, joihin tutustuin kilpailuissa. Samalla heräsi kiinnostus rocotoihin.

2011 innostuin villeistä chileistä.

Tässä blogissa en ota mitään kantaa siihen, mikä on oikea ja mikä väärä tapa tehdä asioita. Kerron ainoastaan omista kokemuksistani. Toivon tietysti, että kokemuksistani on hyötyä niille, joilla ei aikaisempaa kokemusta chilien kasvatuksesta ole.

Tervetuloa chilien maailmaan!