18.7.2019

Anna Antti ahvenia


Olen kalastanut paljon, ja saanut vähän.

"Mä seuduilla näillä oon tunnettu kalamies"

Onneksi kalaa saa kaupasta...

Jotkut eivät ehkä tiedä, että on olemassa muitakin kaloja kuin kirjolohi tai kalapuikko. Kirjolohi on hyvää savustettuna, kuten norjalainen kassilohikin. Joskus tekee mieli savustaa jotain muutakin.


Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon portilla on Tukkutorin Kalan myymälä ja ravintola. Alueella ei harjoiteta enää teurastusta, tukkukaupasta en tiedä. Joskus nuorempana olin kesätöissä HK:n makkaratehtaalla, joka sijaitsi siihen aikaan teurastamon lähellä. Kävimme teurastamolla ekskursiolla. Lihan alkulähteellä, sanottiin. Kaupunkilaiselle alkulähteitä ovat teurastamo, meijeri ja leipomo.

Vieläkin joskus käy alitajunnasta nenään teurastamon verenhaju.

Nyt samoista porteista, joista aikaisemmin kävi lahdattavat, käy nälkäiset. Elämä rullaa.

Makkaratehtaalla tein töitä savustajan apulaisena. Savustaja sekoitti "salaisen" savuainesseoksen, jonka kävin kippaamassa jättimäisten savustuskammioiden yläpuolella olevasta luukusta savustajan määräämänä ajankohtana. Nahkani haisi savulle vielä koulun alettua syyskuussa. Taisin kertoa olleeni metsäpaloa sammuttamassa, josta sain ylimääräistä krediittiä.


Suolaan savustettavat kalat aina 10% suolaliuoksessa, läpi yön. Jos laittaa litraan vettä desin merisuolaa, pääsee aika lähelle. Kovin paljoa enempää ei merisuolaa saa veteen liukenemaankaan. Luulisin että 10 % on suolan ja kylmän veden kyllästymisaste, vaikkakin Kuolleenmeren suolapitoisuus voi olla jopa 33%, mutta siellä pätee varmaan eri säännöt.


En ole aikaisemmin savustanut ahvenia, joten ajat meni arvauksella; ilman savua 15 minuuttia, jonka jälkeen savustus 20 minuuttia. Näistä tuli hyviä. Pienemmille ahvenille riittää ehkä pelkkä savustus.

©2019 ChiliPark