12.4.2016

Itsepölyttyvä F1 hybridi

Päädyin kasvihuonekurkkuvalinnassa viimevuotiseen fiaskoon; Femspot F1 kasvihuonekurkku - itsepölyttyvä eli partenokarppinen hybridi. Ehkä siksi, että se on Englannin eniten myyty taimilajike.

F1- hybridi on jalostuksen tuloksena syntynyt risteymä. F1-kasvista ei kannata kerätä siemeniä, sillä ne eivät tuota emonsa kaltaisia jälkeläisiä. Hybridien siemenet voivat myös olla steriilejä tai niitä ei kehity ollenkaan. F1-lajikkeita on mm. kurkuissa, kurpitsoissa, tomaateissa, chileissä ja porkkanoissa.

Itsepölyttyvä kasvi ei tarvitse pölyttäjähyöteisiä tai edes toista saman lajin kasvia tuottaakseen satoa. Kasviyksilö pölyttää itse itsensä.

Hyötykasviyhdistyksen Femspot ohjeissa kehoitetaan kuitenkin huolehtimaan pölytyksestä? Kasveja pitää varmaan käydä tönimässä.

Tomaateiksi valitsin Tanskan viennin, sekä Trixin, joista jälkimmäinen on biodynaaminen siemen. Biodynaamisuus on hieno alku kasville, mutta se stoppaa pienviljelijällä esikasvatukseen. Kaikki siitä eteenpäin on kemiaa.

Biodynaamisuus vesiviljelyssä saattaa viedä herkästi hermot. Luomu vesiviljelyssä on mahdollista, jos on halua pulata biojätteillä. No Thanks!

En ole idättänyt vielä mitään. Olen keskittynyt plantaasille tarvittavien oheistuotteiden hankintaan.

Plantagenista sai 9,99 eurolla lavakauluksia, jotka sopivat jo aikaisemmin hankkimieni päälle. Näistä tulee kasvulavojen korotukset.

Plantaasilla jo olevat lavakaulukset kustansivat 20 euroa kappale. On kuitenkin huomioitava, että kyseessä on aivan eri tuote. Kahdenkympin lavakauluksien puumateriaali on lämpökäsiteltyä, joten niiden säänkesto on ihan eri luokkaa kun näiden käsittelemättömien lautakehikoiden. Siksi nämä halvat pitää käsitellä jollain aineella, ettei ne lahoa heti ensikesänä sijoilleen.

Käsittelin halpiskaulukset parvekekalusteisiin tarkoitetulla puuöljyllä. Kuivat laudat imevät öljyä kuin sienet. Jos haluaa päästä halvalla, ei välttämättä pääse helpolla, tai edes halvalla.

Omien laskelmien mukaan 20 x 80 x 100 cm kaulus tarvitsee täytteeksi 160 litraa maa-ainesta.

400 litraa multaa riittää n. kolmeen lavaan, joten säkkejä tarvitaan vielä lisää. Lisäksi aarin palsta tarvitsee lisähumusta. Tähän olen varannut 4 säkkiä mustaa multaa, joka toimii hyvin palstaviljelyssä.

©2016 ChiliPark
palstaviljely, viljelypalsta, puutarha, lavakaulus, #palstaviljely, #viljelypalsta, #puutarha, #lavakaulus