Olen oppinut suomalaisen lasihistorian pitkän oppimäärän, enkä silti tiedä siitä juurikaan mitään. Koko ajan eteen tulee uusia asioita, joiden tutkimiseen kuluu tunteja. Lasikokoelman kuvaamiseen kuluu toiset tunnit, ja ihmettelyyn loput.
Vanhemmiten tulee semilaiskaksi. Ei tahdo saada edes aloitetuksi, kun jo alkaa väsyttämään.
Kasvit kiinnostaa aina. Olen tuhlannut muutaman vuoden tomaatteihin, joten palaan tänä vuonna chileihin. Osittain siksi, että kuivachilivarastot menivät keittiöremontin yhteydessä roskiin.
Apteekkarinkaapissa on tilaa!
Kiinalainen ystäväni kasvattaa palstallaan lähinnä hernettä, pitkävartista sellaista. Kun herne on kasvatettu, se pilkotaan juuria myöden ja syödään. Siis hernekasvusto syödään latvasta juureen, ei pelkästään niitä paloissa kasvavia palleroita. Voi olla, että kahden katovuoden jälkeen siirryn vastaavaan palstaviljelyssä. Tehokkaan hyötyviljelyn vuosi.
Sanotaan, että kiinalaiset syövät kaikki nelijalkaiset, paitsi pöydän. Siinä on nirsoille suomalaisille ehkä hieman oppimista :)
Kun antaa vanhojen chilikasvatuksien talvehtia säiliöruukussa, pitäisi säiliöön muodostuvia vesijuuriakin muistaa leikata, jos haluaa säästyä juurimädältä. Jos kuitenkin juurimätä iskee, on helpointa heittää kasvi pois ja kasvattaa uusi, paitsi jos kyseessä on joku harvinaisempi chili.
Capsicum Flexuosum |
Galapagoense sai myöskin kokea juurimädän kiron. Sitkeänä kasvina se pudotti lähes kaikki lehtensä, mutta kasvatti lähes välittömästi uudet.
Capsicum Galapagoense |
Näiden kahden kasvin sitkeys sai chili-innostukseni uuteen uljaaseen nousuun!
Ellei ala väsyttämään...
©2016 ChiliPark