1.12.2015

Käyrä kurkku

  Käyrä kurkku
Jos on syönyt rumia vihanneksia Välimeren maissa tietää; mitä rujompi tomaatti, sitä parempi maku. Me syömme täällä silmillä mauttomuuksia.

Muotopuolet vihannekset pistettiin EU pannaan, josta ne vapautettiin 2009, mutta vain osittain;

Ei enää "vääriä" kokoja ja muotoja

EU poisti kaupan pitämisen vaatimukset 1. heinäkuuta 2009 26:lta tuotteelta; herkkusienet, herneet, kukkakaali, luumut, pavut, pinaatti ja porkkana mukaan lukien. Muotopuolia vihanneksia ja hedelmiä näkyneekin jatkossa entistä enemmän kaupan hyllyillä ja torimyyjien laareissa.

Koko- ja muotovaatimukset säilyvät kuitenkin kymmenellä hedelmällä tai vihanneksella, joiden osuus EU:n kaupan arvosta on 75 %. Joukkoon kuuluvat niin omenat, mansikat kuin tomaatit. EU-maat voivat kuitenkin sallia kaikenkokoisten ja -muotoisten hedelmien ja vihannesten myynnin, kunhan vaatimuksista poikkeavat tuotteet erottuvat merkinnöiltään priimatavarasta.

Suomessa kohun nosti "Kurkkudirektiivi", joka kielsi käyrien kurkkujen myynnin.

S-ketju julkaisi jo 2014 muotopulivihannesten ystäville ilouutisen;

"Pitääkö kurkun olla suora, että sitä voi myydä? Ei tarvitse! Ykkösluokan kurkkuja hieman edullisemmat, sympaattiset ”käyrät kurkut” saapuvat kaikkiin Suomen Prismoihin 23. syyskuuta 2014". Jee!

"Käyrät kurkut eroavat ykkösluokan kavereistaan paitsi myyntihinnaltaan, myös pakkaustavaltaan. Käyriä kurkkuja ei voi pakata samalla tavalla, vaan ne täytyy toimittaa paljaana, mutta koko myyntierä muovilla suojattuna. Koska kurkut ovat kuljetuksen ja esillepanon ajan ilman kiristemuovikalvoa, haihduttavat ne hieman vettä. Kurkut eivät siis kestä pidempää säilytystä kiinteyttään menettämättä aivan yhtä hyvin kuin muovitetut kurkut. Makuun tämä ei kuitenkaan vaikuta".

Näin meitä viedään. Jos EU määrää että bussia on odotettava pysäkillä yhdellä jalalla seisten, niin siellä sitä seistään, yhdellä jalalla. Joku saattaa vielä pyytää komissiolta varmistuksen; että kummalla... Ja muut EU-maalaiset nauravat hölmöläisille.

Kun ostaa Prismasta "sympaattisen", paljaan ja käyrän kurkun, säästää makaronipussin hinnan, jos ei valitse "komeaa", kiristemuovitettua ja suoraa kurkkua, joka täydellisesti muodokkaiden, ehkä hieman "muovisten", tomaattien viereltä huutaa kurkku suorana; "Ota minut!"

©2015 ChiliPark