29.11.2013

Happy Bird

En tiedä lintujen onnellisuudesta mitään, enkä tunne niitä. Pihassamme pörrää lähinnä varpusia, jotka syövät kesällä nurmikonsiemenet, sekä talitinttejä. Sitten on sellaisia pieniä ruskeita, jotka häipyvät talveksi jonnekin.

BirdLife:

Talviruokinnan merkitys

Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.

Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia. Talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.

Ruokinnan aloittaminen ja lopettaminen

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on sopiva aika aloittaa talviruokinta. Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin kertoo usein siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

Aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos päättää ryhtyä huolehtimaan kesämökin lintujen talviruokinnasta.

Talipallojen ja rasvasiemenseostankojen kiinnitys

Talipallot ja rasvasiemenseostangot myydään usein tiukalla muoviverkolla varustetuissa pakkauksissa. Verkot pitää poistaa ennen tarjolle asettamista, sillä linnut voivat tarttua niihin kiinni ja menehtyä. Pallot ja tangot laitetaan tarjolle muovitettuihin metalliverkkohäkkeihin.

Lintujen talviruokinta

Olen katsonut parhaaksi ruokkia talvilintuja tali- ja pähkinäpalloilla. Lintulaudoista yms. tulee pihaan hirveä sotku, joka houkuttelee paikalle ei-toivottuja ruokavieraita.

Laitoin aluksi yhden pallovirityksen pihassa olevaan kirsikkapuuhun. Siihen pöllähti sellainen isompi talipullukka, joka ei antanut muiden tulla apajalle. Nyt kun ruokapisteitä on kaksi, on tilanne pihassa rauhoittunut; talitinttiyhteisössä vallitsee ruokarauha.

ChiliPark 2013