22.10.2013

Ankanmunat

Innostuin kokeilumielessä ostamaan ankanmunia. Osasyy innostukseen oli varmasti niiden tarjoushinta; -40% normaalihinnasta. 6 ankanmunaa 3,6 hinnalla on vastustamaton tarjous.

Ankanmunat ovat kooltaan n. 1,5 kertaisia kananmuniin verrattuna. (90g/60g)

Ankanmunat ovat puolitoista kertaa tavallisen kananmunan kokoisia. Ne sisältävät myös kananmunaan verrattuna enemmän proteiinia, mutta samalla myös enemmän kolesterolia ja rasvaa. Keitettäessä ankanmunien vaaleat keltuaiset muuttuvat kirkkaan oransseiksi ja valkuaiset sinisen sävyiseksi.

Myyjän kertoman mukaan ankanmunien keltuaisen koko olisi suhteessa valkuaiseen isompi, n. 80% munan tilavuudesta. Näissä yksilöissä tämä yhtälö ei ollut tosi. Maultaan ankanmuna on hieman kananmunaa miedompi, koostumus "rasvainen". Keitettynä kanan muna voittaa ankan.

Makunsa puolesta ankanmuna on kananmunaa voimakkaampi. Se on vaahtoutumisominaisuuksiensa puolesta erinomainen leivontamuna valkuaisen "sitkeän" koostumuksen vuoksi = kuohkeammat leivonnaiset. Sopii hyvin gluteenittomaan leivontaan.

Etsiessäni tietoa ankanmunista, törmäsin usein kysymykseen; Miten kananmuna keitetään? Tapoja on varmasti useita, mutta tässä yksi;

1. Laita kananmunat kattilaan, kylmään veteen, liedelle.
2. Kun vesi kiehuu, laita levy pois päältä ja jätä kattila keitinvedessä lilluvine munineen levylle kymmeneksi minuutiksi.
3. Huuhdo kanamunat nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä.
Huom! Ei toimi induktioliedellä, niissä ei ole jälkilämpöä.

ChiliPark 2013