14.2.2012

Idätys

Normi-idätys on perinteinen; laitetaan purkkiin multaa, pistetään siihen siemenille sopivat kolot, siemenet niihin, peitetään, kastellaan ja jäädään odottamaan. Idätyspurkki voi peittää kelmulla tai kannella kosteuden haihtumista hidastamaan. Muutama reikä kanteen varmistamaan ettei idätysalusta homehdu.

Chilin siemenen istutussyvyys mullassa on 0,5 - 1 cm. Liian syvälle kylvetty siemen ei aina jaksa puskea itseään mullasta ulos. Liian matalalle kylvetystä tulee hutera itu, joka saattaa kaatua jos juuri ei ehdi kasvaa riittävän syvälle multaan tainta tukemaan.

Mullassa idätettäessä voi idätysastian täyttää vain puolilleen. Kun taimi kasvaa, lisätään astiaan multaa sen kasvun myötä. Näin taimi kasvaa tukevammaksi. Samalla se saa lisäravinteita lisätystä mullasta. "Hissimultatilaa" on helpompi pitää kosteana = minimoidaan ylikastelu.

Multaidätys on hyvä menetelmä, kun siemeniä on käytettävissä paljon. Esim. tuoreista chileistä saadut siemenet on hyvä pistää multaan. Niitä tulisi ensin kuivattaa homehtumisen estämiseksi. Pari päivää lämpimän patterin päällä, tai viikko huoneenlämmössä riittää.

Jotkut siemenet ovat arvokkaita. Pussissa saattaa olla ainoastaan viisi siementä, joskus jopa vähemmän. Mullassa idättämisessä on omat riskinsä:

Yksi riskeistä on harsosääsket.

Harsosääskiä nesteansassa
Harsosääsket eivät ole vahingoksi itävälle siemenelle, mutta niiden toukat syövät itujuuren nopeasti.

Harsosääsken munia voi olla ostetussa mullassa/kasvuturpeessa lepotilassa. Sopivissa olosuhteissa ne heräävät henkiin ja niistä kuoriutuu toukkia. Jos populaation päästää kasvamaan vapaasti, niin se voi tuhota kasvaessaan isonkin taimen juuriston.

Olen kuumentanut idätyksiin ja taimikasvatuksiin käytetyn mullan uunissa (20 min. 200astetta). Kovin isoja määriä multaa on turha lähteä paistamaan. Mitään varmuutta paistamisen hyödyistä ei ole, se rauhoittaa kyllä mieltä.

Toinen riski idätettävälle siemenelle on vääränlainen kastelu. Multa jää liian kuivaksi, tai se on liian märkää. Kasvun aloittava itujuuri kuivuu tai mätänee. Nämä ovat kuitenkin teoreettisia riskejä. Mullassa idättäminen on hyvä tapa aloittaa chiliharrastus.

Itse käytän lähes kaikissa idätyksissä avoidätysmenetelmää, jossa itämisen etenemistä pystyy seuraamaan, toisin kuin mullan alla piilossa olevaa siementä. Menetelmää varten tarvitaan vedenpitävä astia ja kelluva lautta.

Chilivaarin idätyslautta

Olen modannut tätä lauttaa omiin idätyksiini sopivaksi.

Lauttaan olen tehnyt neljä reikää joista pujotetaan neljä juuttinarun pätkää niin, että lautalle muodostuu neliö. Juuttinaru imee astiasta veden neliön päälle asetettuun talouspaperiin.

Talouspaperista askarrellaan sopivia alustoja. Lautalle, naruneliön päälle, laitetaan muutama itse askarrelluista alustoista, niille idätettävät siemenet. Useampi alusta estää juuren tunkeutumisen lauttaan, joka tässä on styroksia. Jos pääjuuri pääsee kasvamaan idätyslauttaan, niin sitä on lähes mahdoton saada sieltä ehjänä pois. Tätä on ehdottomasti vältettävä.

Paluu Chilijuurille 12.2.2020


Idätyslautta
Idätyslautta on ehkä yksinkertaisin tapa saada siemenet itämään hallitusti niin, että taimenalut on helppo siirtää seuraavaan kasvualustaan. Säästeliäänä miehenä leikkasin kahvisuodattimen osiin ja jätin siemenet suodatinpaperien väliin lautoille kellumaan lomamatkan ajaksi. Periaatteessa talouspaperikin riittäisi idätysalustaksi, mutta juurien irroittaminen talouspaperista on hankalaa.



**************************

Yleensä mustissa chilin siemenissä on erittäin vahva kuori. Paksua kuorta pehmittämään voi laittaa siementen päälle yhden alustan, tai vaikka pienen palan vessapaperia. Kovakuorisen siemenen saumoja voi hioa varovasti vaikkapa kynsiviilalla, näin alkioon pääsee kosteus. Itujuuri hoitaa loput.

Idätyspaikkanani on keittiön työpöydän alla oleva lämpöpatteri, johon on asennettu ohjelmoitava termostaatti. Idätykseen mahtuu kerralla kuusi lajiketta. Purkit on numeroitu. Niiden sisältö löytyy numeron perusteella tietokoneelta.

"Idätyskeskus"
Optimaalinen keskiarvo idätyslämmöksi on omien kokeilujeni mukaan n. 28 °C.

Jotkut erikoisemmat lajikkeet itävät paremmin kun lämpötilaa vaihdellaan 26 °C - 32 °C välillä.

ChiliPark 2012