26.2.2015

GoPro! Go!

Kuvassa on Panasonic G1, vuoden 1992 Ranskan Albertvillen talviolympialaisten virallisella sponsoritarralla varustettu aikansa keskiverto videokamera, sekä nykyaikainen GoPro Hero4 toimintakamera.

23 vuodessa tekniikka on edennyt isoin harppauksin. Panasonic G1 ja GoPro Hero4:n väliin mahtuu pari videokamerahankintaa. Nyt pistin "toimintaan" kaikki syntymäpäivälahjaksi saamani rahat. Tähän innostuin, kun näin millaista kuvaa tällä kameralla saa, loistavaa!

GoPro Hero4 Silver on ns. välimalli kolmosen ja nelosen välillä. Tällä hetkellä uusin malli on GoPro Hero4 Black, jossa uutta on satasen kalliimpi hinta ilman kosketusnäyttöä. Toimintakuvaajallehan takanäyttö ei ole tarpeen, mutta peruskäytössä se on hyvä.

Jos pakkaus olisi lupaus laadusta, niin tässä sitä on. Pakkaus on ehkä hieman ylitseampuva. Myyntipakkauksessa suojakuori on kiinnitetty tukevaan telineeseen, ja päällystetty kunnon muovikotelolla. Pahviosasta löytyy itse kamera, akku ja muut tarvikkeet. Näyttävä pakkaus!

Ostin kamerani Motonetistä, jossa siihen oli teipattu kylkeen suomenkieliset käyttöohjeet. Joskus niitä ei saa, tai ohjeet käsketään lataamaan netistä. Aina kaikki eivät tiedä, että Suomessa myytävissä tuotteissa tulee olla suomenkieliset käyttöohjeet, painettuina.

Kameran mukana tulee suojakotelo, ja siihen kolme taustalevyä; vesitiivis, vähemmän vesitiivis ja maakuvauksiin. Vesitiiviille suojakannelle luvataan jopa 40 metrin vesitiiviys. Kalvolliset, vesikuvauksiin tarkoitetut, kannet heikentävät äänenlaatua, joten maissa kuvattaessa käytetään avointa takakantta, jolloin kamera on kuitenkin suojassa vaikkapa sateelta.

Lisäksi pakettiin kuuluu muutamia kameran kiinnitykseen tarkoitettuja osia, sekä lyhyt USB kaapeli. Kamerassa on irtoakku. Lataus tapahtuu USB kaapelilla. Erillinen laturi ja autolataus lisävarusteena. Kuvassa näkyvä MoonTäs-jatkovarsi on myös lisävaruste, lahjaksi saatu. Jatkovarsi on hyvä hankinta. Siinä on kätevä, joskin heppoinen, piiloitettu kolmijalka esim. pöytäkuvauksia varten.

GoPro Hero4 on tarkoitettu toimintakameraksi,  siksi se on se pieni, suunnilleen tulitikkuaskin kokoinen. Suojakotelo kasvattaa sen kokoa, mutta ei häiritsevästi. Pienestä koosta on iloa myös muissa kuin toimintakuvauksissa. Koska kamera on pieni, on akku myös sitä. Täysladatulla akulla ei pitkiä otoksia oteta, mikä tarkoittaa lisävarusteostoja. Kalliit lisävarusteet ovat miinus.

Jopa 170 asteen kuvakulma on käytössä hyvä, varttia vaille kulman taakse...

GoPro Hero4:ssä on WiFi. Sen avulla älypuhelinta voi käyttää kauko-ohjaimena, sekä muuttaa kameran asetuksia. Lisävarusteeksi voi ostaa erillisen kauko-ohjaimen, ehkä välttämätön lisähankinta toimintakuvauksiin.

Video: 1080p60 / 960p100 / 720p120 / 4K15 / 2.7K30 / 1440p48 fps
Valokuva: 12MP / 30 fps Burst

 ChiliPark 2015