26.10.2015

Mummovainaan maljakot

Suomalainen lasi
Itsepalvelu on IN!

Kaupankäynnistä on tulossa tapahtuma, josta katoaa henkilökohtainen kontakti. Joissakin kaupoissa on jo itsepalvelukassoja. Ihmiset haluavat palvella itseään, ei muita. Eikä itsepalvelukassalle tarvitse sanoa; Päivää, Kiitos ja Näkemiin!

Itsepalvelukirpputori ei oikeastaan ole tori. Kauppatorilla maalaiset myivät kaupunkilaisille, itsepalvelukirpputorilla kaupunkilaiset myyvät ulkomaalaisille. Tai oikeammin; jättävät tavarat tarjolle. Torilla on myyjiä, joten kyseessä on kauppa, sillä kaupoissakaan ei ole enää myyjiä.

Itsepalvelukirppukaupoistakin voi keräilijä tehdä löytöjä.

Suomalainen lasi
Jos on kiertänyt kirpputoreja, harjaantuu näkemään kaiken roinan ja kaaoksen keskeltä sen olennaisen. Jos on kiertänyt paljon kirpputoreja, oppii jopa hiukan lukemaan myyntipöytiä niiden tarjonnan perusteella.

Suomalainen lasi
Nämä maljakot ovat itsepalvelukirppikseltä loosista, jossa oli jonkun mummon jäämistö. Esille oli pantu mummolle tärkeitä tavaroita, tohveleita ja linttaan astuttuja kenkiä, joista perikunta halusi vielä viimeisen ropon. Mummovainaa oli pistetty viimeisille itsepalvelumarkkinoille...

Joskus toivoisi ehkä hieman enemmän arvokkuutta.

Suomalainen lasi
Nämä käsinmaalatut maljakot ovat todennäköisesti Kauklahdessa valmistettuja. Lasimassa on yleensä huonoa ja maljakot hentoja, helposti rikkimeneviä. Nämä ovat pula-aikojen tuotantoa. Valmistaja on usein arvaus, sillä näitä tuotettiin lähes kaikissa lasitehtaissa. Kumelan lasitehtaan valmistamat, punamustalla maalatut, ovat ehkä helpoiten tunnistettavia.

Suomalainen lasi
Tämän maljakon on valmistanut Iittala. Sen kyljessä olevasta painokuvasta on tieto Turun museokeskuksen arkistossa.

Turun Kivipaino on valmistanut Iittalan lasitehtaalle 23.8 - 23.9.1937 teolliseen tuotantoon siirtotarroja, joista Turun museokeskuksella on näytearkki.

Turun Kivipaino, Iittala Glasbruk 23.8 - 23.9.1937 - siirtotarroja teolliseen tuotantoon
©2015 ChiliPark