26.1.2015

Pad Thai

En ole allerginen. Jostain syystä käteen ilmestyy kutisevaa ihottumaa kun käsittelen chilejä. Kuten kuvasta näkyy, en ole hoitanut talvehtineita chilejäni lainkaan, ja ihottuma on pysynyt poissa. Välillä ovat päässeet kuivahtamaan, eikä valoa ole ollut liikaa tarjolla. Nyt on hyvä aika alkaa herätellä niitä talvilevosta, leikkaamalla.

Ikkunachilit ovat pääosin villilajikkeita. Yksi on joku peruschili, siitä olen kasvattanut bonchi-aihiota jo pidemmän aikaa. Huonollakin hoidolla ikkunachilit ovat tuottaneet satoa, joka sekin on päässyt välillä kuivumaan kasvusijoilleen.

Olen alkanut syömään puuroa päivittäin. Muutamassa viikossa se on alkanut maistumaan puurolta. Kasvatuksissa on vähän sama juttu. Kun kasvattaa pitkään samaa juttua, tekee mieli heittää kaikki romukoppaan. En tiedä olenko vieläkään valmis chilikesään. Todennäköisesti pistän jonkun helpon lajikkeen pihalle Ebb&Flood'in, Vuokseen&Luoteeseen. Kesän kurkunkasvatukset eivät oikein onnistuneet siinä, joten se joutaa chileille.

Galapagoensea ei saa hengiltä millään. Se tuntuu nauttivan kurjuudesta, ja kiittää kidutuksesta kukinnalla. Reilun leikkauksen jälkeen se on ainoa, joka näyttää kasvilta. Kaikki muut ovat lehdettömiä risuja. Suosin kunnon alasleikkauksia.

Lisääntyvän valon myötä niistä kasvaa kasveja, taas. Kiertokulku jatkuu...

PAD THAI

340 g litteitä riisinuudeleita
1 annos Chili-korianteri-valkosipulikastiketta
250 g raakoja katkarapuja; kuorittuna ja karkeasti pilkottuina
4 salottisipulia;silputtuna
1 rkl sokeria
4 kananmunaa;vatkattuna
1 rkl osterikastiketta
2 rkl kalakastiketta
1:n limetin mehu
250 g ituja
4 kevätsipulin vartta;revittyinä
150 g maapähkinöitä; paahdettuina, karkeasti pilkottuina

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna kastike pannussa. Lisää katkaravut ja salottisipuli, paista sekoitellen 1 minuutin ajan. Lisää sokeri ja vatkatut kananmunat ja paista vielä minuutti.

Lisää osterikastike, kalakastike, limettimehu ja valutetut nuudelit. Paista sekoittaen 2 minuuttia. Lisää idut, kevätsipuli ja puolet paahdetuista maapähkinöistä. Paista ja kääntele seosta, kunnes se on höyryävän kuumaa.

Asettele tarjoilulautasille ja koristele lopuilla paahdetuilla maapähkinöillä.

Chili-korianteri-valkosipulikastike:
14 g tuoretta korianteria
4 valkosipulinkynttä;hienonnettuna
1 keskikokoinen linnunsilmächili; siemenet poistettuna ja malto hienonnettuna
3 rkl kasvisöljyä

Irroita korianterin lehdet ja silppua karkeaksi. Silppua varret hienoksi. Sekoita kaikkia ainekset yhteen.

Tämä ohje on kirjasta:

ChiliPark 2015