30.5.2017

Jubileinaja Novgorodia

Kesän kurkut ja tomaatit on osapuilleen siirretty Ilotaloon. Kokemuksesta viisastuneena viljelen Ilotaloa kohtuudella. Jos on ostanut joskus pienen suloisen Tanskandogin pennun tietää, että täysikasvuisena se vie kaiken tilan suurestakin sohvasta. Isännästä voi tulla renki, joka saa katsella uutiset permannolta. Sama sääntö pätee kasvihuoneessa; aluksi näyttää siltä, että tilaa on kymmenille ihanille pienille taimille, sitten sinne ei enää mahdu viljelijä sekaan.

Hankin Kiinasta muutamalla kympillä akvaario, uima-allas ym. käyttöön tarkoitetun pH ja ravinnepitoisuus mittarin. Epäilen hieman tuota uima-allas ym. juttua. Helsingin juomaveden pH on hieman yli kahdeksan, joten pH mittari näyttää ainakin "sinne päin", mikä riittää minulle.

EC-mittari näyttää juomavedestä lukemaa 0.01 ms. Lukemaa voi säädellä pienellä ruuvimeisselillä. Vesiviljelyssä pääasia on, että saa edes jonkinlaisen tiedon ravinneveden tilasta, joten halpakin mittari ajaa asiansa "sinne päin" tiedoillaan. Kun mittariin saa aikaiseksi harkitulla annostuksella jonkun lukeman ja pitää sitä vaaterissa, niin ei pitäisi tulla isoja yllätyksiä.

Vaihdoin käyttämäni Puutarhan Kesä lannoitteen Hyötykasvilannoitteeksi. Syynä tähän on Hyötykasvilannoitteen hieman pienempi typen osuus. Tällä on tarkoitus hillitä viherkasvun rehevöitymistä Ilotalossa.

Onneksi ulkona on tilaa. Jostain löytyy aina pieni pläntti kasville, josta ei koskaan ole kuullutkaan; Teivadelma (Rubus Tayberry) tarhavadelman ja karhunvatukan risteytys.

Teivadelma on kehitetty Skotlannissa. Se on ollut markkinoilla jo vuodesta 1979. Nimensä Tayberry on saanut Skotlannin Tay-joesta.

Teivadelma kukkii valkoisin kukin kesä-heinäkuussa, marjat kypsyvät elokuussa. Pitkulaiset 4-5 cm pituiset marjat ovat makeita ja aromaattisia.

Teivadelma on kasvutavaltaan köynnöstävä. Talveksi pitkät versot kääritään rullalle ja peitellään havuilla. Keväällä leikataan edellisenä vuotena marjoneet versot.

Teivadelma viihtyy aurinkoisella, suojaisella ja lämpimällä paikalla. Kasvaa monenlaisessa maaperässä, mutta tuottaa parhaiten satoa vettä läpäisevässä ja runsasravinteisessa maassa.

Teivadelma mahtuu hyvin tuohon raparperin viereen. Tarkoitus on kasvattaa se tukemalla pylvääksi.

Olen kasvattanut pihallamme useita vuosia viiniköynnös Zilgaa. Zilga on kypsyessään sininen, marjaltaan pienirypäleinen. Nyt hankin Zilgalle kaverin; Jubileinaja Novgorodia:n. Kieliopillisesti oikea nimike on Jubileinii Novgorodia.

Zilgaa raakana
Jubileinaja Novgorodia (kuvituskuva)
Jubileinaja Novgorodia on Venäjällä risteytetty lajike, jonka pakkaskestävyydeksi mainitaan -30 astetta. Siten se sopii sopii kasvatettavaksi pohjoisemmillakin leveysasteilla.

©2017 ChiliPark
alaston kokki, ec-mittari, Jubileinaja Novgorodia, nurtriforte hyötykasvilannoite, Puutarha, puutarhan kesä, raparperi, vesiviljely, viiniköynnös, Zilga, #alastonkokki, #ec-mittari, #jubileinaja, #novgorodia, #nurtriforte,#hyötykasvilannoite, #puutarha, #puutarhankesä, #raparperi, #vesiviljely, #viiniköynnös, #zilga