11.5.2017

Juurimestari


Toukokuu on näyttänyt vain ajoittain parastaan. Uskomatonta, kuinka nopeasti sää vaihtuu selkeästä rakeiseksi.  Kun lähdin täydessä auringonpaisteessa hakemaan multapussia Ilotalosta, niin paluumatkalla rakeet pieksivät päätä kipeästi. Muutaman metrin matkalla...

Vesiviljelykasvit ovat sisällä lämpimässä odottamassa. Ilotalon kylmänkestävyys on huono, enkä lähde sitä keinotekoisesti lämmittämään. Jos ei aurinko lämmitä niin olkoot.

Jotain pienviljelijän on viriteltävä pahimpaan tuskaan.

Tuli puhe Nelson Gardenin Rootmasterista, ja sain sellaisen kokeiltavaksi.

"Rootmaster on kompaktin kokoinen minikasvihuone, jossa on viljelyä helpottava itsekastelutoiminto"

Kaikki on pienenä ja sileänä kompaktia. Kun lähtee matkalle, mahtuu matkavermeet kompaktiin matkalaukkuun. Paluumatkan pyykkikassit, matkamuistot sekä mahdolliset tuliaiset muuttavat kokoonpanon epäkompaktiksi. Matkalaukusta tulee viikossa/parissa matkakäsilaukku.


"Lisää vettä laatikkoon tarvittaessa ja anna taimien kukoistaa!"

Ja lopputulos on; ryteikkö. Heikohkossa valaistuksessa kaikki kasvavaa yli. Minikasvihuone yksinään ei ole oikotie onnistumiseen. Heikompihermoinen voi tuskastua.

Ryteikkömäiseen lopputulokseen vaikuttaa osin huonot ulko-olosuhteet, ja kasvattajan laiskuus. Siirtämällä isompaan kasvuastiaan säästyy selvittelyltä.

Olen käyttänyt Nelson Gardenin Pluggbox'ia taimikasvatuksessa useamman vuoden. Tähän asti hankinnat ovat olleet omia, sillä olen suhtautunut hieman skeptisesti blogiyhteistöihin, kuten töihin yleensäkin. Joskus on kuitenkin mukava relata vähän, ja antaa toisten maksaa :) Mä tarjoon, sä maksat! Kiitokset Nelson Gardenille!


"Kun juuret kasvavat ulos kennojen ilmastointiaukoista niiden päät kuivuvat ja uusia juuria muodostuu ylemmäs. Ilmatypistyksen avulla kasvi luo vahvan ja hyvin kehittyneen juuriston".

Rootmasterin muovi on tukevaa. Olen kokeillut jotain vastaavaa systeemiä aikaisemmin. Se hajosi jo kokoamisvaiheessa. Tämä kestää hieman rajummatkin otteet. En ymmärrä tuota ilmatypistysasiaa. Kasvi kehittää vahvan ja hyvin kehittyneen juuriston vaikka jugurttipurkissa.

On kuitenkin myönnettävä, että kompaktissa alustassa on miellyttävämpi kasvattaa taimia kuin rykelmässä jugurttipurkkeja. Niiltä osin tämä toimii, ja on helppokäyttöinen.


"Taimien käsittely on helppoa, sillä kennoston solut aukeavat kirjan tavoin."


Rootmaster toimii luvatusti. Lajikevalikoimassa olisin voinut joustaa; kesäkurpitsaa, kurkkua, auringonkukkia ja salkopapua. Salkopavun esikasvattaminen on yleensä johtanut haisevaan lopputulokseen, niin nytkin. En ymmärrä mikä saa pavut aina käymään mädäten. En vaan osaa!


Keppisulkeisten jälkeen kurpitsat pääsivät, melko pienellä vaivalla, maitopurkkeihin jatkokasvatukseen. On osittain Rootmasterin syytä että kesäkurpitsaa voi tulla taas yli äyräiden.

Jos on jonain kesänä syönyt riittävän suuren määrän grillattua kesäkurpitsaa niin tietää, että kaikella on rajansa. Pari vuotta on menty ilman, nyt retkahdin.


Auringonkukan taimet veryttelevät, eikä näistä ole syytä huoleen. Taimien keskinäisessä selvittelyssä on; hento taimenalku napsahtaa helposti varresta poikki. Tukikepit ovat tarpeen.


"Pakkaus sisältää myös 8 kappaletta kastelunauhoja, jotka voidaan pestä ja käyttää uudelleen".

Kastelujärjestelmä on ehdottomasti Rootmasterin Heikoin lenkki. Vesitilaa ei pysty mitenkään järkevästi hallitsemaan. Mistään ei oikein tahdo saada lisättyä vettä. Ainoaksi keinoksi jää nostaa yksi kasvatuskennoista pois, eikä sitä tee mielellään taimien ollessa herkimmillään.

2. Herkimmillä silmilläkään ei kykene tarkistamaan säiliön vesitilannetta.

Siinä palautteet Nelson Gardenin insinööreille; muutoin homma rulaa!

©2017 ChiliPark