6.10.2015

Tapojensa orja

Ihminen on tapojensa orja!

Uuden alta purettava keittiö muutti purkutöiden edetessä muotoaan. Kaappitilan vähentyessä käytössä olevaa astiastoa oli supistettava muuttolaatikoihin, sekä tiivistää ruokatarvikkeet minimiin. Tavarat siirtyivät työn edetessä perinteisiltä paikoiltaan. Päivittäiset rutiinit menevät sekaisin, ja asumisesta tulee epämukavaa.

Kädet hapuilevat olemattomia. Mitään ei löydä, kun tavarat eivät ole siellä missä niiden olettaisi olevan. Lihasmuisti on mystinen asia.

Sitkeä työ tuottaa paitsi tulosta, niin myös yllätyksettömiä yllätyksiä. Kaappeihin, jotka olivat vielä pari viikkoa aikaisemmin täynnä painavia astioita, ei uskaltanut laskea käsistään vajaata kahvimukia, tieto luo tuskaa. Jostain syystä puurakenteisen päätyseinän hyvin merkittyihin koolauskohtiin ei ollut osunut montaakaan kiinnitysruuvia; kaapit levitoivat...

Kaappien asennusjälki noudatti samaa surkeaa tasoa kautta linjan. Sotkua ja omituisia kiilauksia. En varmaankaan ole kovin paljoa väärässä jos väitän; tässä on suomalaisen asuntorakentamisen taso. Se voi olla tällä hetkellä jopa tätä surkeampi.

Tarkoitus oli irroittaa laatat vasaralla ja taltalla. Näin jälkiviisaana; siitä ei olisi tullut mitään. Oikea laite oikeassa paikassa säästää vaivan. Boschin poravasara on osoittautunut käyväksi laitteeksi. Ilman sitä olisi voinut tulla itku monta kertaa, ja muutama rakko laiskan kämmeneen.

Laatat lähtivät avustajan poravasaroimana rytinällä.

Poravasaralla lähti laattalaasti seinästä pölypilvin. Työ olisi vaatinut paremman tila- ja henkilökohtaisen suojauksen. Pöly levisi alakertaan tehokkaasti, eikä hengityssuojistakaan haittaa olisi ollut. Työturvallisuudesta ei pitäisi koskaan tinkiä.

Jälkiviisaus; TeeSeItse-miehetkin ovat alttiita pölykeuhkoille ja kuulovauriolle.

Hetkeä ennen marssiväsymystä häämöttää usein maali. Tietoisena omasta vajavaisuudestani pidän kahden viikon uurastamista hyvänä saavutuksena, vaikkakaan tällä vauhdilla ei saisikaan edes apumiehen paikkaa.

Seinä on tapetoitu ja keittiö on täyttämistä vaille tyhjä. On ammattimiehen vuoro rakentaa se uuteen uskoon.

Viime silauksena työtason ja yläkaapin välisen tilan maalaus siihen asennettavaa lasia varten. Nyt on aika siirtyä työnjohdolliselle puolelle, eli nostaa jalat pöydälle ja antaa muiden tehdä työt.

ChiliPark 2015