4.11.2014

Kun kesä mennyt =

Mennyt kesä ei saa pienviljelijän erikoismainintaa. Ilman muita tulonlähteitä talvella laulettaisi Nälkämaan laulua. Ihan sadottomaksi ei kesä kuitenkaan jäänyt. Ilotalosta sai kurkkuja ja tomaatteja, plantaasilta perunoita ja sipuleita. Lähes kaiken muun söi rusakot, ne pirulaiset.

Hankin matkoilta Ilotaloon kolibrien syöttölaitteen.

Säiliö täytetään sokerivedellä. Sieltä kolibrit lutkuttavat liemen pitkällä kielellään.

Kolibrien puuhia jaksaa katsella tuntikausia. Kolibrit eivät ole kovin kilttejä vieraille, eikä toisilleen. Pienestä koostaan huolimatta ne tekevät uhkaavia hyökkäyksiä, ja pitävät kovaa meteliä kinastellessaan keskenään. Tutustuttuaan ne eivät kiinnitä vierasmaalaiseen mitään huomiota. Välillä tulevat metrin päähän tutkimaan läsnäolijan, ja jatkavat puuhiaan.

Ilotalossa ei ole kolibreja näkynyt, syöttölaitteesta huolimatta. Onneksi ei myöskään tuholaisia. Kaikki päättyy kuitenkin aikanaan. Ilotalon vesipumput vaikenivat kylmien ilmojen edessä.

Oli iso virhe istuttaa vesiviljelyaltaaseen liian monta tomaatintainta. Tein jo toisen kerran saman virheen, ja kasvatin viidakon. Usean viikon poissaolo sai koko hökötyksen villiintymään, eikä sisään päässyt lopulta kuin kontaten. Neljä tainta taitaa olla max pitkään NFT GT901 altaaseen (2110 mm).

ChiliPark 2014