20.6.2014

Aspartaami

Aspartaami on aika kiistanalanen tuote. Sitä valmistavalla yritykselläkin on aika paha kaiku joissakin piireissä; Monsanto.

Aspartaami on makea "hermomyrkky". On olemassa tutkimuksia sen terveyshaitoista ja negatiivisesta vaikutuksesta laihtumiseen, jonka varjolla sitä käytetään makeutusaineena. Suomessa aspartaamilla makeutettua mehua myydään mm. Fun Light nimikkeellä.

Aspartaamin uskotaan hermomyrkkynä vaikuttavan muurahaisiin niiden populaatiota vähentäen. Olen kokeillut aspartaamilla makeutettua mehua nyt kuukauden päivät uutettuna sokerinpaloihin.

Sokerinpalojen ympärille kerääntyy kuolleita muurahaisia, mutta ei läheskään niin paljon kuin muurahaisten tappoon myytävien muurahaisbaarien ympärille. Ilotalo on kuitenkin nyt melko muurahaisvapaa.

Koska muurahaisista ei ole pienviljelijälle mitään haittaa, en tahtoisi millään tappaa niitä. Olen katsonut kuitenkin että niiden vähentäminen on ollut tarpeen, joten aspartaamimehu on toiminut tässä semipopulaatiomurhassa mielestäni Ilotalossa hyvin.

NFT toimii! Tomaattien kanssa on pientä hienosäätöä kasteluveden lannoitevahvuuden kanssa. Liian vahva lannoiteliuos saa tomaatin kasvun sykeröiseksi. Tämä on kuitenkin helppo korjata lannoitevahvuutta laimentamalla. Nyt se on jotain kahden ja kolmen välillä.

Tomaattien kukintaan olen erittäin tyytyväinen. Kukkia on paljon, ja ensimmäinen kukkakerta on alhaalla. Tämä lisää satokerrointa huomattavasti.

Kun tomaatin kasvu katkaistaan yleensä neljännen tai viidennen kukkakerran jälkeen sadon kypsymisen varmistamiseksi, niin tällä vauhdilla pääsen varmasti kuuteen kukkakertaan vaivatta.

Kurkut sain istutettua Ebb&Floodiin hieman myöhässä, laiskuuttani.

Ensimmäiset kurkut alkavat kuitenkin olla kohta syömäkoossa.

Olen jarrutellut tietoisesti Plantaasin istutuksia kylmien ilmojen pelossa. Punajuuri on kylmälle arka, joten varmistin sen sadon kasvihuoneidätyksellä. Viimeiset kylvöt teimme plantaasille viikko sitten.

Toivottavasti nämä kylmät ovat kesän viimeiset. Viime viikolla yölämpötila kävi kerran pakkasen puolella ja Helsingissä satoi räntää sekä rakeita. Ei hyvältä näytä tämä pienviljelijän alkukesä...

ChiliPark 2014