2.6.2014

NFTomaatit

NFT - Nutrient film technique - Ravinnekalvotekniikka - RKT

"Lannoiteliuosta syötetään tauotta reservistä välipohjan päällä oleville juurille, mistä se valuu takaisin vesisäiliöön uutta kierrosta varten".

Multasäkit ovat selättäneet minut.

Hankin Ilotaloon Chilitarvikkeesta NFT- vesiviljelyjärjestelmän.

NFT GT901-laatikko on 2,5 metriä pitkä. Ilman Chilitarvikkeen ystävällistä palvelua se olisi kokonsa puolesta jäänyt hankkimatta. Kotiinkuljetus kevätmessujen aikaan pelasti orastavat suunnitelmani.

Voin vain varauksetta suositella Chilitarviketta, jolla on verkkokaupan lisäksi myymälät Helsingissä ja Tampereella.

NFT GT901
NFT GT901 mahtuu sopivasti Ilotaloon.

Järjestelmä koostuu kahdesta päällekkäisestä muovilaatikosta, joista alempi on ravinneliuossäiliö, ylempi liuoksen juoksutus-/juurikasvutila.Toimitukseen kuuluu lisäksi vesipumppu, juurimattorulla sekä kansilevy. Ravinneliuossäiliön tilavuus on n. 80 litraa.

Tälläisen järjestelmän voi hyvällä mielikuvituksella varustettu henkilö rakentaa itsekin. Omat insinööritaitoni ovat kuitenkin rajalliset, joten DIY (Do It Yourself) on pois suljettu vaihtoehto. Ostettuna tämä toimii, eikä hintakaan ollut ongelma.

Ikkunaidätykset
Kokemukseni vesiviljelystä ovat hatarat. Pienellä loogisella päättelyllä kaikki on jotakuinkin hallinnassa, tai ainakin melkein. Tekemällä oppii.

Tomaattien alkutaimet kasvatin eteläikkunalla, jossa on lisävalaistuksena täysspekrtilamput. Taimen alut ovat litran jogurttipurkeissa pienissä kivivillakuutioissa.

Kivivillakuutiot muovikauluksissa (Päiväys pitäisi olla 05.05)
Vesi virtaa ensimmäistä kertaa
Pienellä alustan muokkauksella sain säädettyä veden virtauksen sopivaksi. Myöhemmin lisäsin vesiputken päähän Y-liittimen jakamaan veden virtausta tasaisesti molemmille puolille.

Suojalevyn peitin mustavalkomuovilla. Sen tarkoituksena on estää leväkasvu juurialtaassa.

Tomaatintaimet NFT:ssä
Ennen varsinaista istutusta karaisin sisällä kasvaneet taimet auringonvaloon pitämällä niitä Ilotalossa harson alla runsaan viikon.

Kasvu on lähtenyt käyntiin
Riittävällä lannoituksella kasvaa takuuvarmasti. Mitään luomutomaatteja näistä ei tule. Eron multaviljelyyn huomaa heti. Ensimmäiset kukkavanat ovat n. 10 sentin korkeudella. Turhaa pituuskasvua ei ole, mikä lisää kasvihuoneen tilatehokkuutta selvästi.

Juuret kasvaa
ChiliPark 2014