Jättisipulin kehityskaari idusta täyskasvuiseksi sipuliksi kestää jopa puoli vuotta. Idätykset on siksi aloitettava hyvissä ajoin, mielummin jo tammi- helmikuussa. Myöhemminkin ehtii, sipulit eivät vain ehdi kasvaa täyteen kokoonsa. Keskenkasvuisinakin ne ovat kuitenkin täysin saman makuisia kuin täyskasvuiset.
Jättisipulin siemenet muistuttavat mikrohiilipaloja. Ei uskoisi että niistä kasvaa jotain.
Jättisipulin siemeniä |
Jättisipulin itu |
Jättisipulin itukaari |
Sirkkalehdet irtoavat siemenkuoresta |
Jättisipulit itää pluggboxissa |
Jättisipulin kasvuaika pitkä, vähintään 7-8 kk. Esikasvatus helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 20- 25°C. Voidaan kylvää myöhemminkin, mutta koko jää pienemmäksi. Kun taimet ovat itäneet, ne siirretään viileämpään (mielellään alle 20 asteeseen), ilmavaan ja valoisaan paikkaan. Istutetaan ulos ilmojen lämmettyä karaistuna lämpimään, multavaan ja ravinnerikkaaseen paikkaan, pH 7-7,5.
Taimiväli 20-25 cm. Jos taimet ovat kasvaneet liian pitkiksi, lehtiä voi typistää. Istutussyvyyden pitäisi olla suurin piirtein entinen. Syvään istutus aiheuttaa sipulin venymisen pitkänomaiseksi. Kestää kuivaa, mutta sato on suurempi, jos kuivina kausina kastellaan.
Käyttö: Jättisipuli korjataan kesän lopussa vihreänä ja kuorettomana. Sitä käytetään tuoreena vihanneksena salaateissa ja valmistetaan lämpimiä ruokia. Herkullinen! Säilyy 0-1 asteessa pari, kolme kuukautta.
ChiliPark 2012