26.4.2016

Chiliä ja pottiperunaa

Öljykäsitellyt lavakaulukset pääsivät paikalleen plantaasille. Maa on vielä niin märkää, ettei sitä pääse muokkaamaan. Kasvukehikoiden alle on tarkoitus laittaa matto, joka hillitsisi vähän rikkaruohoja. Näihin pääsee kylvämään heti Vapun jälkeen, vaikkapa porkkanaa harson alle.

Olen vähän myöhässä chili-idätysten kanssa. Menetettyä aikaa saa kurottua kiinni pikaidätyksin. Lämpötilavaihteluin itäminen käynnistetään nopeutetusti. Itujuuri ei pääse kasvamaan pitkäksi, joten se ei pääse takertumaan talouspaperiin.

Nopeasti kasvanut lyhyt juuri on helppo ympätä pieneen kivivillakuutioon, jossa itse kasvu lähtee hieman hidastetusti käyntiin, johtuen pienestä juuresta. Ilotalo on vielä talviteloilla, joten nämä ehtivät kyllä kasvaa isoiksi ennen siirtämistä lopulliseen sijoituspaikkaan.

Chililajike on joku nimetön kiinalainen. Tarkoituksena on kasvattaa ruokachiliä, pitkää ja punaista. Sellaista, jota käytetään television ruokaohjelmissa.

Mainonnan uhrina kävin ostamassa Honkkarista PotatoPotin. PottuPotti on kaksiosainen härpäke. Idea on periaatteessa hyvä; sisäastian ansiosta potti on jatkuvasatoinen. Kaupantekijäisiksi sai kolme siemenperunaa, mutta tähän pottiin menee plantaasille ostamaamme Rikea kesäperunaa.

RIKEA on saksalainen varhaisperunalajike, joka perustuu Isabelin ja Ukaman risteytykseen. Kasvuvarma kesäperuna, jolla on kauniit keltamaltoiset mukulat, aikainen kasvurytmi ja korkea sato sekä erittäin hyvä maltokaariviruksen kestävyys. Rikealle on annettava typpeä varovasti.

Kahden kuukauden kuluttua istutuksesta ensimmäinen sato on poimittavissa. Satoa PotatoPotin pitäisi tuottaa pitkälle syksyyn, mainosmiehen "pitäisi"...

©2016 ChiliPark