26.7.2015

Pyöritä mua!

Hankin muutama kuukausi sitten myös kaasugrilliin moottorikäyttöisen vartaan. Hiiligrillin vastaavaa olen käyttänyt yhden kerran, sen kahden vuoden aikana minkä se on meillä ollut. Laitteiden käyttöaste ei aina vastaa sitä innostusta, mikä niiden hankintahetkellä on ollut.

Tai sitten haluan vain pitää ne puhtaana.Grillaaminen on mukavaa puuhaa, mutta se sotku! Eikä ainoastaan grillissä, vaan myös keittiössä. Öljytty broileri on yllättävän liukas tiskipöytäkäsittelyssä.

Suunnittelemme keittiöremonttia. Ei siksi, että olen sotkenut sen, vaan siksi, että se kaipaa hieman kohennusta rakennusliikkeen suunnittelijan jäljiltä. Uuden keittiön suunnittelee Hanna (nimi muutettu).

Uuneihin on kehitetty puhdistusmenetelmä; pyrolyysi. Pyrolyysitoiminto kuumentaa uunin 500 asteiseksi. Tässä kuumuudessa kaikki lika palaa uunissa tuhkaksi, jonka voi pyyhkiä rätillä pois.

Koska pyrolyysi tulee grilleihin? 500 asteessa makkaroihin saa pintavärin muutamassa sekunnissa.

Kotimaista broileria saa pakastettuna suht' edullisesti. Suht' siksi, että tuoreena, uitettuna jossain punertavassa mössökastikkeessa, sitä saa parhaimmillaan alle kaksi euroa kilo. Kokonainen broileri maksoi 8,5 euroa.

Sulatettu broileri sai ziploc pussissa reilun tunnin maustekäsittelyn; ruokaöljyä, suolaa, oreganoa, sitruunan mehua ja mustapippuria.

En tiedä saako näitä ziploc pusseja Suomesta. Itse olen nähnyt ainoastaan minigrippejä. Minigripit eivät sovi tälläiseen vaativampaan käsittelyyn, eikä nakkisormisille...

Viimeksi kun valmistin, sen ensimmäisen ja ainoan kerran, vartaassa pyöritettyä broileria, opin että lintu kannattaa sitoa vasta vartaaseen pujottamisen jälkeen. Silloin sen heiluvat raajat saa kätevästi kiinni varraselementteihin. Hiiligrillissä huonosti sidottu jalka oli epäkeskossa. Sitä ei ollut kaunis katsella kun toinen jalka huiteli omiaan.

Pyörivän broilerin alla on astia, joka kerää tippuvan rasvan ja estää leimahdukset. Grillissä on ympyräpoltin, joka mahdollistaa epäsuoran grillauksen. Rasva-astian vieressä on savustuslaatikko. Sillä ei oikeasti saa savustettua, mutta pienen pikantin savunmaun ehkä. Tai sitten en vain osaa käyttää sitä.

Vaikka kuinka yritin, en päässyt lähellekään Prisman grillissä päivän pyörineitä grillibroilerin esikuvia. Tästä tuli tälläinen kullanruskea ja mehevä paistos. Vaikka kyllä ne Prisman broileritkin maistuu, kun on nälkä.

Broileria käsiteltäessä on aina muistettava kypsentää se yli 75 asteiseksi. Muutoin saattaa seuraava päivä mennä ripaskaksi.

ChiliPark 2015