9.12.2013

Poronkusema

Olen kehunut aikaisemminkin Wotkin'sin Sörkan lihamyymälää, ja kehun vastakin. Hyvä palvelu ja erinomaiset tuotteet.

Ostin reilun palan siankylkeä johon oli jätetty nahka. Nahka kuivataan suolalla, lihapuolelle mausteita oman maun mukaan, kylki rullalle ja rulla grilliin useiksi tunneiksi. Tuloksena herkullisen rapeanahkainen kylkirulla.

Roast pork with crackling 
Grillissäni on mahdollisuus epäsuoraan lämpöön, sekä savustuslaatikko. Näillä nahasta saa maukkaan ja rapean.

Poronkusema on matka jonka ajoporoa voi juoksuttaa pysähtymättä. Virtsatakseen poron pitää olla paikallaan. Jos poroa juoksutetaan yli poronkuseman, sille voi tulla virtsaumpi. Joidenkin tietojen mukaan poronkusema on 7 - 8 kilometriä.

Siis, jos poro kusee nyt ja se komennetaan juoksuun, pitää se pysäyttää 7 - 8 kilometrin juoksun jälkeen kusitauolle; poronkusema.

Poronkäristys, perunamuusi ja puolukkahillo.

Olen aina mieltänyt että poronkäristys on suomalaista. Lapin poron liha on suojattu alkuperänimitys.

Meille luodaan mielikuvia; Lapin Liha, Rovaniemi... Eihän missään mainita Lapin poroa.

Poronlihaa ja vettä 
Pussillinen venäläistä poroa saattaa tulla yllätyksenä monelle. Lapin Liha onkin Polarica, joka tuo Kuolasta poronlihaa. Kuolaan porot tuodaan Siperiasta, jossa poroja elää vapaana miljoonia.

Lapin poron lihaa myytäessä on pakkausmerkinnät tarkkaan säädelty. Siperian poropakkauksiin ei paljoa vaadita. Poroa, vettä ja suolaa.

Mielikuvin voidaan myös suomalaisten porojen teurasjätteet myydä käristyksenä, kunhan alkuperämaaksi painetaan jonnekin pussinkulmaan pienellä; Venäjä. Kätevää!

Rautapadassa on riistakäristystä, paistinpannulla Ice Man poroa. Fresh and frozen, tuoretta ja pakastettua.

Nyt tiedän mikä on porokusetus.

ChiliPark 2013