13.7.2013

Hirveä annos

Olimme maakuntamatkalla Jämsä-Korpilahti akselilla. Olen kuluttanut lapsena kesäaikaani Korpilahdella. Korpilahti on pysähtynyt 60-luvulle, monen muun entisen pikkukunnan tavoin.

Yövyimme Himoksella. Kymmenisen kilometriä Himoksesta pohjoiseen on keskellä ei mitään Ravintola Hirvikartano. Ravintolan vetonaulana on muutama kesyhirvi ja hyvä palvelu. ABC aikakautena tälläiset ruokapaikat ovat luksusta.

En erityisesti pidä hirvenlihan mausta. Hirvikartanon hirvikäristys voipottumuussilla oli kuitenkin niin hyvää, että se aiheutti korjausliikkeen käsityksessäni hirvenlihasta.

Mikä saa meidät aina vaan uudestaan pysähtymään tylsille osuuskunta-asemille syömään ranskalaisia ja leivitettyjä tiskirättejä; osuuskuntauskollisuus?

Jämsän huopatossutehtaan kahviossa tutustuimme paikallisen jäätelötehtaan jäätelöön. Valtakunnan tasoinen uutinen on, että Kontulassa väännetään kerrostaloasunnossa myyntiin Pirkkamaidosta jäätelökoneella jäätelöä, mutta näistä en ole ikinä kuullutkaan. Näitä kului matkaillessa useampi purkki.

Paikallistuotannosta kiiinnostuneena kävimme ostoksilla Aholan tilapuodissa, joka myy paikallisia luomutuotteita keskiviikkona ja lauantaina. Kyytönmaito innosti viilin omatuotantoon.

Osana sukututkimusharrastustani kävimme kuvaamassa vanhoja hautakiviä Korpilahden, Jämsänkosken ja Jämsän hautausmailla. Osittain ahneudesta on Suomesta tuhottu paljon historiaa jyräämällä vanhoja hautamuistomerkkejä tienpohjaksi. Olisiko seurakunnat heränneet, kun aika monen vanhan hautakiven viereen on pystytetty "seurakunnan omistama" kyltti.


Pistimme plantaasin ojennukseen. Nyt kun rikkaruohot on pääosin kitketty ja juurekset harvennettu, on hyvä odotella satoa. Viljelypalsta-alueella on tosin käynyt aika monen palstalla varkaita, joten täytyy toivoa ettei sato päädy vieraisiin pöytiin.

Toinen vitsaus palsta-alueella on joku tauti, joka tuhoaa vadelma- ja karviaispensaat. Tämä oli jo havaittavissa viime kesänä, jolloin vihreät karviaiset tuhoutuivat täysin. Tänä kesänä tauti iski vadelmiin, eivätkä punakarviaispensaatkaan voi enää hyvin.

ChiliPark 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti