18.6.2019

Kasvusäkki DIY

varastolannoitus
DIY= Do It Yourself (Tee Se Itse)
Pienviljelijän aika ei ole kortilla, joten sitä voi joskus tuhlata näpertelyyn. Vesiviljelyn viehätyksen saavutettua lakipisteensä, jäi NFT allas vailla käyttöä. Piti keksiä siisti tapa multaviljelylle.

Markkinoilla on usean multapussittajan kasvusäkkejä, jotka sisältävät yhden kasvukauden ravinteet varastolannoitteina. Varastolannoitus tarkoittaa sitä, että osa lannoitteista sijoitetaan kauemmaksi taimen istutuskohdasta. Näin nuori taimenalku ei saa lannoiteyliannostusta, lannoiteöveriä.

varastolannoitus

Kasvusäkki on helppo tehdä itse muutaman euron multasäkistä. Koska tarkoitus oli hyödyntää vesiviljelyaltaan itsekasteluominaisuus, vedin multasäkin pohjaan pari 50 mm salaojaputkenpätkää, joita pitkin juoksutan kasteluveden taimille. Jos viihtyy koko kesän kotona, onnistuu kastelu perinteisesti ilman mitään virityksiä.

varastolannoitus

Varastolannoituksen voi laittaa suoraan säkkiin; tehdään siihen muutama reikä, annostellaan varastolannoite niihin ja laitetaan teippi päälle. Itse käytin ylijäämäsalaojaputkea varastolannoitteen syöttöputkina. Näin lannoitusta on helpompi kontrolloida. Keskimmäinen putki poimii tarvittaessa kasteluputkena.

Käytän varastolannoitteena erittäin pahanhajuista kananlantaa. Hajun eliminoimiseksi laitan varastolannoiteputkien päälle jugurttipurkit.

varastolannoitus

Leikkaamalla taimiruukuista pohjat pois, saa säkkiin kätevät ja siistit istutuspaikat. Nyt taimen ja varastolannoitteen väli on suunnilleen sopiva. Taimen voi istuttaa säkkiin heti ja aloittaa sen kastelu. Varastolannoitteen ehtii lisätä myöhemmin.

kasvusäkki
Tee se itse kasvusäkki NFT altaassa
kasvusäkki

En ole tuttu Facebookissa, mutta semi-innostuin Rekosta. Reko on eri asuinalueilla toimiva FB-yhteisö, joka mahdollistaa tuotteiden ostamisen suoraan tuottajilta. Tuottajat tuovat tilaukset sovittuun aikaan ja paikkaan, sekä rahastavat ne käteis- tai mobiilimaksuin. Kananmunat ovat ehkä suosituin tuote, mutta itse haksahdin edullisiin taimiin. Kaalin taimet eivät ole ehkä järkevin ratkaisu plantaasille, jossa tuhannet tuhohyönteiset odottavat niiden neitseellisiä lehtiä ateriakseen.

kasvusäkki

Taimet suoraan tuottajilta ovat edullisia. Jopa niin, että ensi keväänä omien kasvatus menee harkintaan. Tuskin kuitenkaan täysin...

kasvusäkki

Kun aikaa jäi, rakensin sähköputkista ja metalliverkosta mansikkateatterin... DIY

©2019 ChiliPark
  #diy #istutus #kasvusäkki #lannoitehäiriö #mansikka #puutarha #varastolannoitus #kastelulaatikko #hyötykasvit #kasvihuone #mansikkasuoja
DIY, istutus, kasvusäkki, lannoitehäiriö, mansikka, Puutarha, varastolannoitus, hyötykasvit, kastelulaatikko, kasvihuone, mansikkasuoja

Ei kommentteja: