15.12.2015

Kenraaliharjoitus

Joulunalus on odotuksen aikaa. Näin vanhempana sitä odottaa lähinnä herkullisia vatsantäytteitä. Vanhetessa materialistista jalostuu kulinaristi.

Ei aikaakaan, kun tuhannet kinkut tirisevät uuneissa. Sitä odotellessa on aikaa kinkunpaiston kenraaliharjoitukseen. Kylkirulla sai toimia harjoituskappaleena.

Keittiöremontissa vaihdettu uuni on aina arvoitus. Kodinkoneisiin lisätään vuosittain toimintoja, jotka ovat joko turhia, tai sitten niitä ei osaa käyttää. Omat kriteerini uunille olivat; siihen mahtuu kymmenen kilon kinkku, ja siinä on integroitu paistomittari. Kaikki muu on turhaa...

Wotkinsilla leikkasivat kylkipalan niin, että ihra- ja lihapuoli irroitettiin toisistaan jättämällä palojen kiinnikkeeksi saranan. Näin leikaten pala aukeaa kuin kirja. Kylkipala maustetaan dijon sinapilla, ja niillä asianmukaisilla mausteilla mitä kaapista sattuu löytymään. Suolana käytetään merisuolaa.

Rulla kiinni niin, että ihrapuoli jää rullattaessa päälimmäiseksi. Paketti jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä paistovahti kiinni, ja rulla uuniin.

Paksun rasvakerroksen suojaamana rullaa pidetään uunissa alhaisessa lämpötilassa tuntikausia. Pitkässä kypsytyksessä sisään kietaistu filepala kärsi lopputuloksessa kuivuudesta. Lisäksi rullan päälle ripottelemani mausteet kärvähtivät, kun kokeilin grillivastuksen tehoa.

Integroitu paistomittari toimi kuin unelma. Uuni sammutti itsensä asetetussa kypsyysasteessa. Lopussa paistille käynnistyy lähtölaskenta. Uunin joku toiminto laskee jäljellä olevan paistoajan.

Tulkoon joulukinkku!

©2015 ChiliPark